Oranje scoorde nooit zeven keer tegen Zweden

Het is hopen op een wonder, dinsdagavond in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Maar het Nederlands elftal heeft nog nooit met zeven doelpunten verschil van Zweden gewonnen.

ANP/Het Parool
Karim Rekik van het Nederlands elftal zaterdagavond na afloop van de (weliswaar met 1-3 gewonnen) WK kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland in de Borisov Arena. Beeld ANP
Karim Rekik van het Nederlands elftal zaterdagavond na afloop van de (weliswaar met 1-3 gewonnen) WK kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland in de Borisov Arena.Beeld ANP

Oranje scoorde eenmaal vijf keer tegen de tegenstander van dinsdag in de Arena. Dat gebeurde op 4 september 1974 in Solna (1-5). Johan Neeskens mocht toen twee keer juichen, Johan Cruijff, Arie Haan en Rob Rensenbrink troffen eenmaal doel.

Van de 24 eerdere ontmoetingen met Zweden won Nederland tien keer en verloor het achtmaal.

De laatste thuiswedstrijd van Oranje tegen de in het geel en blauw gekleurde formatie werd op 12 oktober 2010 met 4-1 gewonnen. Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay verdeelden de Nederlandse doelpunten.

WK zo goed als uit zicht
Al met al ontbreekt het Nederlands elftal volgend jaar dus zo goed als zeker op het WK in Rusland. Oranje kwam zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland niet verder dan een kleine zege: 1-3.

Nederland kan koploper Frankrijk niet meer passeren en achterhaalt Zweden alleen nog als het die ploeg uit Scandinavië dinsdag in de Arena met minimaal zeven doelpunten verschil verslaat. Alleen dan gloort nog een plaats in de play-offs.

Oranje startte de uitwedstrijd tegen Wit-Rusland afgelopen zaterdag met de wetenschap dat Zweden een monsterscore had neergezet tegen Luxemburg (8-0). Het elftal van trainer Dick Advocaat kreeg voor rust best veel kansen, maar alleen Davy Pröpper wist te scoren.

Na de gelijkmaker van Maksim Volodko in de 55e minuut pakte Oranje toch nog de winst dankzij doelpunten van Arjen Robben (strafschop) en Memphis Depay (vrije trap).

Zweden, de grote concurrent van Oranje in de WK-kwalificatiestrijd won zaterdag met maarliefst 8-0 van Luxemburg. Beeld ANP
Zweden, de grote concurrent van Oranje in de WK-kwalificatiestrijd won zaterdag met maarliefst 8-0 van Luxemburg.Beeld ANP

15 landen zeker van WK in Rusland

Bijna de helft van het deelnemersveld aan het WK van komend jaar in Rusland is bekend. Egypte veroverde zondagavond dankzij een zwaarbevochten overwinning in blessuretijd op Congo (2-1) het vijftiende ticket voor het mondiale toernooi.

Eerder op de avond had Polen zich al gekwalificeerd.Brazilië was in maart het eerste land dat zich wist te kwalificeren voor het WK in Rusland, dat als gastland automatisch is geplaatst.

Na Brazilië volgden Iran, Japan, Mexico, België, Zuid-Korea, Saudi-Arabië, Duitsland, Engeland, Spanje, Nigeria, Costa Rica en zondag Polen en Egypte. Aan het WK mogen 32 landen meedoen.

Meer over