Update

Oranje-schaatssters pakken goud op achtervolging

Het Nederlands vrouwenteam (Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong) heeft zaterdag bij de WK afstanden in Kolomna de wereldtitel veroverd op de achtervolging. Het schaatsdrietal van Oranje zegevierde na zes ronden in een tijd van 2.58.12.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Het onttroonde Japan eindigde op de tweede plaats (2.58,31), gevolgd door Rusland als nummer drie (3.02,61).

De Nederlandse ploeg, met Wüst voor de eerste keer dit seizoen in de gelederen, lag de hele race op een gouden koers. In de laatste bocht naar de finish leek het toch nog fout te gaan bij Oranje. De achteraan rijdende Leenstra wankelde van pure vermoeidheid op haar benen en ging bijna onderuit. De Friezin kon met veel moeite op de been blijven en met een uiterste krachtsinspanning haalde ze net onder de tijd van Japan de eindstreep.

Verloren
,,Ik dacht even, dat we het goud in die laatste bocht hadden verloren'', liet Leenstra opgetogen bij de NOS weten. ,,Die laatste ronde was zó zwaar. Het ging maar net goed.''

Wüst sprak van een sterk collectief in Kolomna. ,,We hebben als team gereden, gestreden en gewonnen. Dat het zó spannend was met Japan, maakt het goud alleen maar nog mooier.''

De Nederlandse vrouwenploeg veroverde in Rusland de vierde wereldtitel op dit onderdeel. Wüst was in het kampioensteam steeds van de partij. Voor Leenstra was het haar tweede WK-goud in deze discipline. Wüst en Leenstra behoorden eveneens tot de ploeg die bij Sotsji 2014 olympisch goud won.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over