Oranje na zege op Canada in achtste finales tegen Japan

Oranje krijgt dinsdag te maken met Japan in de achtste finales van het WK. De Leeuwinnen sluiten de groepsfase als winnaar af door de zege op Canada donderdagavond in Reims (2-1).

Tim Reedijk
null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Met een perfecte reeks van negen punten uit drie wedstrijden kun je gerust stellen dat de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zeer overtuigend doorstoot naar de volgende ronde van het WK in Frankrijk. Vrijdag reist Oranje na een hersteltraining in Reims met het vliegtuig af naar Rennes, waar dinsdag de achtste finale tegen Japan wacht.

Voor Wiegman is het positief dat er donderdag voetballend meer schwung in zat dan in de eerste twee stroperige, maar gewonnen wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland (1-0) en Kameroen (3-1). En dat tegen een bovendien veel betere tegenstander.

Groepswinnaar

Wiegman wilde niet rekenen, had geen trek om het elftal om te gooien en wilde vooral gewoon groepswinnaar worden met de sterkste elf. Kika van Es behoorde daar niet meer bij, Merel van Dongen had een basisplaats. Maar ook nu begonnen de Leeuwinnen slap met een penalty voor Canada die ingetrokken werd na het bekijken van de beelden en een buitenspelgoal van de Canadezen. Oranje kreeg in het tweede gedeelte van de eerste helft vat op de wedstrijd.

Het begon met een mislukte voorzet van Shanice van de Sanden die op de lat belandde, waarna het inglijden van Daniëlle van de Donk net geen doelpunt opleverde. Even later was Van de Donk dichtbij met een artistieke omhaal en tussendoor schoot Vivianne Miedema na knap wegdraaien op de paal. In deze fase leek Oranje de groepswinst al definitief af te dwingen, maar de bevrijdende 1-0 viel pas na rust, na een scherp aangemeten vrije trap van Sherida Spitse. Anouk Dekker kopte met hulp van haar eigen schouder raak.

1-1

Canada drong nog even aan en kwam snel op 1-1 door Christine Sinclair, de 36-jarige aanvoerder die na een fraaie aanval haar 182ste (!) interlandgoal maakte. Oranje leek niet erg onder de indruk van die tik en ging ook niet op safe spelen. Sterker, Wiegman voerde de bekende aanvallende wissels (Lineth Beerensteyn en Jill Roord) door.

Waar Roord de hoofdrol greep met een goal in de slotminuut tegen Nieuw-Zeeland was het nu de beurt aan Beerensteyn, de vervanger van Lieke Martens. Zij tikte de voorzet van Desiree van Lunteren binnen en verzilverde daarmee definitief het Nederlandse ticket naar Rennes. Japan dus, de ploeg die nog met 2-1 te sterk was voor Oranje op het WK van 2015, óók in de achtste finales. Dinsdag kan de ultieme revanche genomen worden.

Meer over