PlusVoorbeschouwing

Oranje mikt in duel met voetbaldwerg Gibraltar op een monsterscore

Het Nederlands elftal kent de opdracht tegen Gibraltar: zo veel mogelijk scoren en in de jacht op treffers waken voor bewijsdrang voorin. ‘We moeten er minimaal vijf maken. En het liefst zo veel mogelijk,’ zegt bondscoach Frank de Boer.

Maarten Wijffels
Oranje op de training voorafgaand aan de wedstrijd tegen Gibraltar. Beeld ANP
Oranje op de training voorafgaand aan de wedstrijd tegen Gibraltar.Beeld ANP

Tegen de voetbaldwerg moet Oranje wel voor één ding waken: dat spelers op eigen houtje een monsteruitslag willen forceren. Eén van de laatste keren dat het Nederlands elftal ongenadig uithaalde in een wedstrijd, werd het 11-0 tegen San Marino. Die interland in september 2011 verliep volgens beproefd recept: de 1-0, 2-0 en 3-0 vielen al binnen 20 minuten.

Dat de teller dinsdagavond tegen Gibraltar ook zo hoog zal oplopen lijkt een overdreven verwachting, maar waarom zou het niet de ambitie mogen zijn? Sterker: Oranje móét eigenlijk torenhoog durven inzetten tijdens een WK-kwalificatiecyclus die op doelsaldo kan worden beslist.

De Boer: “Als we zo veel kansen krijgen als zaterdag tegen Letland, ben ik ervan overtuigd dat we er veel meer zullen benutten dan twee. Het is zaak dat wij ook snel de 1-0 en 2-0 maken. De tegenstander moet geen moment op adem kunnen komen.”

De bondscoach liet de afsluitende training maandag volledig bestaan uit afwerkoefeningen en partijtjes met grote doelen.

Wereldranglijst

Met Gibraltar treft Oranje een relatief jong lid van de Europese voetbalfamilie. In 2013 werd het ministaatje officieel Uefa-lid. De eerste interland eindigde meteen in een bemoedigende 0-0 tegen Slowakije, maar dat bleek niet maatgevend. In 2016 volgde toelating tot de Fifa, een jaar later een recordnederlaag tegen België (9-0). Op de wereldranglijst van de Fifa staat Gibraltar momenteel 195ste, ingeklemd tussen de Bahamas en Samoa en dicht in de buurt van hekkensluiter San Marino (op plaats 210).

Voor de Gibraltarezen is het de derde wedstrijd in deze interlandperiode, dus je zou kunnen denken dat ze na nederlagen tegen Noorwegen (0-3) en Montenegro (4-1) al flink zijn uitgeput en mentaal afgemat. “Maar de vermoeidheid zal wel meevallen, want ze hebben ook spelers gespaard,” zegt De Boer. “Tegen Montenegro speelde vrijwel een compleet ander team. Ik verwacht ze tegen ons weer met de basisploeg van tegen Noorwegen. Dat het Nederlands elftal op bezoek komt, daar kijken ze in dit soort landen een jaar naar uit.”

De Boer houdt waarschijnlijk vast aan hetzelfde team als tegen Letland. In dat geval start Luuk de Jong opnieuw in de spits en wordt hij omringd door spelers met – in principe – scorend vermogen zoals Memphis Depay, Davy Klaassen, Steven Berghuis en Georginio Wijnaldum.

Mindset

Vanaf het middenveld zou ook Frenkie de Jong moeten kunnen bijdragen, nu hij dit seizoen bij Barcelona meer gefocust is geraakt op scoren. “Het klopt wel dat ik er meer mee bezig ben. Méér scoren is een mindset,” zegt De Jong. “De bondscoach heeft me daarin gestimuleerd. Maar het is ook weer niet zo dat ik bij Oranje op een positie speel waarop ik per se veel moet scoren. Als ik nu geforceerd op zoek ga naar doelpunten, wordt het team daar niet beter van.”

In de jacht op zo veel mogelijk treffers moet Oranje dinsdagavond voor één ding waken: dat spelers in hun eentje gaan proberen een monsteruitslag te forceren. En té veel geldingsdrang, dat zag je op sommige momenten tegen Letland, bijvoorbeeld bij Memphis Depay. De Jong: “Je moet een goede balans vinden. Ik vind ook dat als ik aanvaller ben, het wel mijn doel moet zijn om te scoren. Het is goed om hongerig te zijn.”

Meer over