Oranje Leeuwinnen gekozen als sportploeg van het jaar

Bij het sportgala van NOC*NSF zijn de voetbalsters van Oranje, Tom Dumoulin en Dafne Schippers de grote winnaars geworden. Ook coach Jac Orie en paralympiër Jetze Plat werden onderscheiden. 

Het Parool
Een deel van de selectie op het sportgala Beeld anp
Een deel van de selectie op het sportgalaBeeld anp

De Oranje Leeuwinnen zetten deze zomer het Nederlandse vrouwenvoetbal op de kaart door het Europees Kampioenschap te winnen. Zij werden gekozen als sportploeg van het jaar en kregen in de Amsterdamse RAI de Jaap Eden uit handen van Rico Verhoeven.

Om de verkiezing bij de mannen was vooraf veel te doen. Het leek te gaan tussen coureur Max Verstappen en wielrenner Tom Dumoulin. Ook meervoudig wereldkampioen Sven Kramer was genomineerd. Dumoulin kreeg de meeste stemmen van zijn collegasporters en ontving de Jaap Eden Award. In 2017 werd de Limburger winnaar van de Giro d'Italia en bekroonde hij het seizoen met het wereldkampioenschap tijdrijden.

Dafne Schippers werd voor de tweede keer sportvrouw van het jaar. Zij versloeg in de verkiezing zeiler Marit Bouwmeester en zeilster Anna van der Breggen. Atlete Schippers werd in 2017 opnieuw wereldkampioen op de 200 meter.

Plat
De coach van het jaar werd de 'schaatsprofessor' Jac Orie. Zijn jaar was uitmuntend met alle individuele gouden medailles bij de mannen op het WK Afstanden op het olympische ijs in Gangneung. Zijn pupil Sven Kramer werd ook nog Europees Kampioen en Wereldkampioen allround.

Er viel ook nog een geboren Amsterdammer in de prijzen. Triatleet Jetze Plat werd door zijn collega's uitverkozen tot paralympiër van het jaar. Plat verliet Amsterdam en woont inmiddels in Vrouwenakker.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over