PlusAchtergrond

Oranje is uit op revanche, maar winnen van Letland helpt weinig

Oranje zoekt zaterdagavond revanche voor de valse start in de WK-kwalificatie. Maar Letland-thuis is geen interland waarmee je in één keer een slechte smaak wegspoelt.

Maarten Wijffels
De selectie van het Nederlands elftal vrijdag tijdens een training in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. Beeld KOEN VAN WEEL/ANP
De selectie van het Nederlands elftal vrijdag tijdens een training in aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland.Beeld KOEN VAN WEEL/ANP

Frenkie de Jong was er daags na de blamage in Istanboel al duidelijk over. In zijn hart zou hij nu het liefst direct tegen een land als Italië spelen. Of tegen een ander aansprekend team van hoog niveau. Want als Oranje zaterdagavond van Letland wint en dinsdag ook van dreumes Gibraltar, dan is dat de normaalste zaak van de wereld.

Het zijn geen wedstrijden waarmee je een sentiment kantelt of een slechte smaak wegspoelt. En nieuwe perspectieven voor het EK worden al helemaal niet aangeboord tegen Letland, de nummer 136 van de Fifa-wereldranglijst, stevig ingeklemd tussen Tanzania en Myanmar.

“Wat we moeten doen is gelijk heel veel energie erin gooien en een hoog niveau halen,” aldus De Jong. “Dat het beter moet dan tegen Turkije, is iedereen duidelijk.”

Voor publiek

In de Johan Cruijff Arena hoeven de spelers de inspiratie zaterdagavond niet alleen puur uit zichzelf te halen. Voor het eerst in bijna anderhalf jaar is er ook weer eens publiek bij een Oranje-interland. Tegen Estland in november 2019 was dat voor het laatst zo. Nu zullen er zo’n 5000 supporters zitten in het kader van een Fieldlabtest. “Het is leuk en ik ben toch wel benieuwd wat voor energie dat geeft,” zegt Frank de Boer.

De verwachting is dat de bondscoach met een paar wisselingen komt in zijn basiself. Davy Klaassen erin op het middenveld zou kunnen. Net als een andere samenstelling van de aanvalslinie. De opdracht is om zaterdagavond veel mankracht bij het doel van de tegenstander te brengen. En te zorgen voor veel beweging en loopacties om de Letten kapot te spelen.

Eerder had Luuk de Jong onder De Boer een basisplaats thuis tegen Bosnië en Herzegovina, toen Oranje erin slaagde vroeg te scoren, waarna het een gemakkelijke avond werd (3-1). “Ik kijk per wedstrijd wat het elftal nodig heeft. Dat zal tegen Letland niet anders zijn,” zegt De Boer, die deze week hoorde en las dat Memphis Depay nog eens zijn voorkeur uitsprak voor het spelen als centrale spits. De Boer: “Ik denk dat het belangrijk is dat je luistert naar spelers, naar waar ze zich prettig bij voelen. Maar het hangt ook van tegenstanders af waar op het veld Memphis de meeste invloed heeft. En dat laatste is het belangrijkste uitgangspunt, dat lijkt me duidelijk.”

Statement Qatar

Na de nationale ploegen van Noorwegen en Duitsland komt ook het Nederlands elftal zaterdagavond overigens met een statement over WK-organisator Qatar. De spelers zullen rond het duel met Letland aandacht vragen voor het schenden van de mensenrechten in dat land. “We hebben erover gediscussieerd en vinden de eerste thuiswedstrijd in de WK-kwalificatie een goed moment. Jullie zien wel wat het statement wordt,” zegt verdediger Matthijs de Ligt. Noorwegen en Duitsland droegen shirts met teksten die opriepen tot het serieus nemen van mensenrechten.

Meer over