PlusNieuws

Oranje-bondscoach Parsons schrikt van misbruikschandaal in Verenigde Staten

Bondscoach Mark Parsons van de Nederlandse voetbalsters is geschrokken van alle onthullingen over grensoverschrijdend gedrag in het internationale vrouwenvoetbal.

Het Parool
Mark Parsons, bondscoach van de Oranjevrouwen. Beeld Getty Images
Mark Parsons, bondscoach van de Oranjevrouwen.Beeld Getty Images

Naast zijn baan bij Oranje is de 35-jarige Parsons ook nog steeds hoofdtrainer bij de Amerikaanse club Portland Thorns. De trainer die hij daar in 2015 opvolgde, Paul Riley, werd vo­rige week door twee oud-speelsters van de club beschuldigd van seksueel misbruik.

“Pas nadat ik was aangesteld, is mij duidelijk gemaakt dat de coach was ontslagen nadat er een onderzoek was geweest vanwege een incident. En dat hij nooit meer bij de club mocht werken,” zegt Parsons. “Ze wilden geen verdere toelichting geven, ook niet over de aard van het incident.”

De KNVB wist volgens een woordvoerder ook niet van de zaak af toen de bond eerder dit jaar in de zoektocht naar een opvolger voor Sarina Wiegman uitkwam bij Mark Parsons. “Dus we hebben vooral gesproken over voetbaltechnische zaken, zoals gebruikelijk is bij de aanstelling van een bondscoach.”

De Engelsman begon na de Olympische Spelen bij de Oranjeleeuwinnen, en maakt ook het seizoen af bij Portland Thorns. Vanaf eind november zal hij zich volledig op de Oranjeleeuwinnen richten.

KNVB is geschrokken

De oud-voetbalsters Sinead Farrelly en Meleana Shim onthulden vorige week in het tijdschrift The Athletic dat ze misbruikt zouden zijn door Paul Riley. De Engelsman, die de aantijgingen ontkent, werd na de onthullingen ontslagen door zijn huidige club, North Carolina Courage.

Na Farrelly en Shim traden meer voetbalsters uit de VS, Australië en Venezuela naar buiten met verhalen over grensoverschrijdend gedrag. In de Amerikaanse competitie NWSL leidde de affaire tot het vertrek van voorzitter Lisa Baird, die jarenlang signalen van misstanden zou hebben genegeerd.

Portland Thorns, de club van Parsons, zette hoofd voetbalzaken Gavin Wilkinson op non-actief in afwachting van de resultaten van een extern onderzoek naar de affaire.

“Mark Parsons en de KNVB zijn geschrokken van de verhalen over het grensoverschrijdend gedrag in het internationale vrouwenvoetbal,” aldus een woordvoerder van de bond. “Het is afschuwelijk voor onze sport en met name voor de slachtoffers.” De KNVB zegt naar aanleiding van de internationale onthullingen geen meldingen te hebben binnengekregen bij het meldpunt seksuele intimidatie.

Meer over