Plus

Opluchting over vaccin, maar ongemak over voorrang bij olympische sporters

NOC*NSF wilde niet voordringen, maar ineens lijkt het nu toch snel te gaan. De eerste olympiërs kunnen wellicht nog deze week langskomen voor een vaccinatie. Dat voelt voor velen ook wat ongemakkelijk.

Het Parool
Matthijs Buchli in actie tijdens de Sprint op de vierde dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Matthijs Buchli in actie tijdens de Sprint op de vierde dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Nog maar kortgeleden waren de sporters die ons land gaan vertegenwoordigen op de Olympische Spelen bang dat ze onbeschermd in het vliegtuig naar Tokio zouden stappen: één positieve test bij aankomst en er kon een streep door deelname. Maar ineens ging het hard: in de weinig soepele vaccinatiecampagne van het kabinet heeft NOC*NSF met succes gelobbyd voor voorrang voor Team NL. Waarschijnlijk nog deze week volgen de eerste prikafspraken op Papendal, dat al een vaccinatielocatie is.

De sportkoepel zei niet te willen voordringen, maar vroeg wel om voorrang voor de olympiërs, ná de ­ouderen, kwetsbaren en het zorgpersoneel. Zo ver is Nederland nog niet, maar aangezien ‘Tokio’ over 99 dagen begint, is enige haast nu wel geboden. Omdat wordt gekozen voor het Pfizer-vaccin, zijn twee prikken nodig, met een tussenpoos van zes weken. Eind juni vertrekken veel atleten al voor hun preolympische trainingskampen.

Gemengd gevoel

Zo kan het zijn dat Tokiogangers eerder aan de beurt zijn voor een vaccin dan hun ouders of, bijvoorbeeld, kankerpatiënten en andere kwetsbaren. Die bevoorrechte positie wordt gewaardeerd, maar voelt ook ongemakkelijk, zeggen atleten.

“Ik heb er een gemengd gevoel bij,” vertelt boogschutter Sjef van den Berg. “Het is fijn dat dit voor ons mogelijk is gemaakt. Ik vlieg zaterdag voor een wedstrijd naar Guatemala en moet de komende maanden nog meer reizen. Het is een prettig idee dat ik gevaccineerd naar het buitenland ga, want het is vervelend om zo dicht op de Spelen vast te komen zitten na een positieve test. Dus ik neem het vaccin. Ik denk maar zo: mijn prik draagt ook bij aan de gezondheid van ouderen.”

Op sociale media kwamen de nodige reacties los op de voorrang voor sporters. Oud-olympisch zwemster, thans teamarts van de hockeyers én huisarts Conny van Bentum, snapt de gevoeligheid goed. “Ik heb in de praktijk ook genoeg kwetsbare mensen die smachten naar een vaccin. Ik heb ­echter ook sympathie voor de positie van de topsporters. Dit is hun werk en leven, ze hebben de afgelopen vijf jaar in de Olympische Spelen geïnvesteerd. Ongevaccineerde sporters in een olympisch dorp samenbrengen lijkt mij zinloos, dat is vragen om ­uitbraken. Als we deze zomer van ­topsport willen genieten, dan moeten we het vaccineren van de sporters ­accepteren.”

Ouderen en kwetsbaren

Het gaat om een paar honderd vaccins, volgens NOC*NSF garanderen het RIVM en de GGD dat die ‘nergens worden gemist’ en ‘geen invloed hebben op de operatie’. Bovendien: ­Japan doet een dringende oproep om ingeënt naar Tokio te komen. Andere landen geven daar ook gehoor aan.

“Natuurlijk is het dubbel en blijft dit een gevoelig onderwerp,” zegt judoka Juul Franssen, “maar dit is ons werk. NOC*NSF heeft zich er hard voor gemaakt om dit ruim voor de Spelen voor ons te regelen. Ik ben er op­gelucht over en zal me zeker laten vaccineren.”

Baanwielrenner Matthijs Büchli: “De intentie van NOC*NSF was: we willen graag een vaccin, maar wel pas als het kan. Nu gaat het heel snel, ik kan me de kritiek voorstellen. Ik hoop dat het met de vier miljoen gezette prikken de goede kant op gaat voor ouderen en kwetsbaren, anders wringt het. Die verdienen voorrang, dat vinden álle topsporters.” Tegelijkertijd hoopt hij zich snel te mogen melden in de Sydneyzaal op Papendal: “Als je de kans krijgt op een prik, dan pak je die. Natuurlijk.”

Meer over