Plus

Op Irene Schouten staat geen maat

Ze was al de grote favoriete op de langste afstanden en bezweek ook op het olympisch kwalificatietoernooi niet onder die druk. Op de Spelen in Peking gaat Irene Schouten (29) op voor vier keer goud. Ze kan de koningin van de Winterspelen worden.

Rik Spekenbrink en Lisette van der Geest
Irene Schouten in actie op de 3000 meter tijdens de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi langebaanschaatsen in Thialf. Vrijdagavond won ze ook de vijf kilometer. Beeld ANP
Irene Schouten in actie op de 3000 meter tijdens de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi langebaanschaatsen in Thialf. Vrijdagavond won ze ook de vijf kilometer.Beeld ANP

Het is een bijna ongekende statistiek en tegelijkertijd voldoet Irene Schouten na vijf dagen olympisch kwalificatietoernooi (OKT) volledig aan alle verwachtingen. Ze bezet de eerste, tweede én derde plek op de selectievolgorde – ervan uitgaande dat bondscoach Jan Coopmans haar als onbetwiste kopvrouw voor de massastart in gedachten heeft. “Dat vind ik wel mooi. Ga ik zeker opslaan,” zegt ze met glimmende ogen.

Ze was deze week op diverse afstanden de topfavoriete en blijft dit ook voor Peking, als grootste troef van de Nederlandse olympische ploeg. Ze won eerder deze week de 3 kilometer en gisteravond met evenveel overmacht de 5 kilometer. Ze is daarnaast een vaste waarde in de ploegenachtervolging, kortom: niemand kan straks in Peking om Schouten heen.

Al elf seizoenen draait ze mee in het profschaatsen. Dochter van een tulpenkweker, afkomstig uit een gezin waar sporten en hard werken hoog in het vaandel staan. In haar jeugd ging ze samen met broer Simon met de trekker naar de ijsbaan in Hoorn, altijd combineerde ze de langebaan met andere schaatsdisciplines.

Ze reed allroundtoernooien en sprinttoernooien en ontpopte zich tot dé specialist op de massastart, een onderdeel waarbij ook haar marathon- en skeelerkwaliteiten van pas komen. En sinds vorig jaar is ze ook een vaste waarde in de ploegenachtervolging. Haar motto intussen, terwijl ze de successen aaneenrijgt: zo veel mogelijk genieten, voor je het weet is een succesperiode weer voorbij.

Want er waren ook seizoenen waarin ze meedeed als toernooivulling. Toen ze zich vorig jaar steevast meldde tussen de wereldtop, deed ze dat tot haar eigen verbazing. Schouten, van nature niet iemand van grootspraak, straalt sinds vorig seizoen steeds vaker uit dat ze alleen naar Heerenveen komt voor de winst.

“Hiervoor dacht ik: weet je, ik schrijf me in voor plek vijf. En nu voor plek één,” zei ze onlangs tegen deze krant. In Salt Lake City reed ze eerder dit jaar een nieuw Nederlands record op de 3 kilometer, kort na een trainingskamp in Spanje, een tussenstop in Nederland, gevolgd door een lange vliegreis. Schouten heeft van de uitschieters die ze altijd al had een stabiel niveau gemaakt. Ze is nu wereldtop en lijkt geen mindere dagen meer te hebben.

Vier jaar geleden reed ze op de Spelen in Pyeongchang de massastart, als grote favoriete. Maar de Japanse Nana Takagi had met de Nederlandse bondscoach Johan de Wit een tactiek bedacht waarmee ze met succes Schoutens eindsprint doorkruiste. Schouten won brons, na jarenlang het nummer te hebben gedomineerd. De massastart lijkt ook nu het onzekerste onderdeel in haar jacht op olympisch succes, maar de grote vraag als het om Schouten draait, lijkt nu vooral: met hoeveel goud zal zij Peking verlaten?

Meer over