Update

Ook Van Houwelingen moet weg bij Rabobank

Jeroen Blijlevens en Michiel Elijzen gaan vanaf volgend seizoen als ploegleiders aan de slag bij Rabobank. Dat maakte de grootste Nederlandse wielerploeg woensdag bekend. Zoals verwacht moet na Erik Breukink ook Adri van Houwelingen vertrekken vanwege een 'structuurwijziging' bij Rabobank.

Adri van Houwelingen. Beeld ANP
Adri van Houwelingen.Beeld ANP

Nico Verhoeven krijgt een plek in het vierkoppige managementteam, dat verantwoordelijk wordt voor de prestaties van de wielerploeg en het handhaven van de nieuwe werkwijze. De huidige ploegleider krijgt de sporttechnische en -tactische zaken onder zijn hoede. Het nieuwe management bestaat verder uit Louis Delahaije (training, medische aansturing en innovatie), nieuweling Merijn Zeeman (coaching en scouting) en Richard Plugge (communicatie en personeelsbeleid). 'De wielerwereld verandert, de sportwereld verandert, de ploeg is er ook aan toe mee te veranderen', aldus directeur Harold Knebel.

Breukink
Rabobank bracht vorige week vrijdag het aanstaande vertrek van technisch directeur Breukink naar buiten. Ploegleider Van Houwelingen verkeerde op dat moment nog in het ongewisse over zijn toekomst. Deze week hoorde Van Houwelingen dat ook hij sneuvelt. Blijlevens verhuist van de vrouwenploeg van Rabobank naar de WorldTour-formatie, Elijzen komt over van Lotto-Belisol. Arthur van Dongen vervangt Piet Kuijs als ploegleider van de continentals, Grischa Niermann begint bij die beloften als trainer/coach.

Nieuwe dynamiek
Knebel verklaarde in een uitgebreid bericht op de website van Rabobank waarom de ploeg met dit nieuwe begeleidingsmodel breekt met de traditionele werkwijze. 'De grenzen van het huidige model zijn bereikt, we breken met de traditionele werkwijze binnen het wielrennen en brengen een nieuwe dynamiek in de ploeg', zei Knebel. 'We stellen de renner en het team centraal en zullen deze vanuit verschillende disciplines begeleiden naar de volgende stap.'

Innovatie
Rabobank kiest voor innovatie en een wetenschappelijke benadering van de sport. Zo gaat de ploeg gebruikmaken van externe adviseurs en nadrukkelijk kijken in de 'keuken' van andere sporten.

Jeroen Blijlevens. Beeld anp
Jeroen Blijlevens.Beeld anp
Michiel Elijzen. Beeld Pro Shots
Michiel Elijzen.Beeld Pro Shots

Lotto
De Belgische wielerploeg Lotto-Belisol neemt met pijn in het hart afscheid van Michiel Elijzen. De 30-jarige oud-renner gaat volgend seizoen als ploegleider aan de slag bij Rabobank. 'Wij vinden het jammer dat hij voor een andere uitdaging kiest, maar willen hem niet belemmeren om een weg in te slaan die hij verkiest', aldus sportief manager Marc Sergeant. 'Ik wil Michiel bedanken voor zijn inzet en toewijding.'

Elijzen stopte 2 jaar geleden als actief wielrenner en ging vervolgens als ploegleider door bij de huidige Lotto-ploeg. 'Een samenwerking waarin wij hem de kans gegeven hebben om te groeien en waar wij tevreden over waren', zei Sergeant.

Meer over