Ontslag volleybalcoach Oranje: ‘Het kon zo niet meer’

Net voor het laatste Olympisch Kwalificatietoernooi van coach wisselen is niet ideaal, maar het moest. Jamie Morrison is door de volleybalbond ontslagen bij de Oranjevrouwen.

Rik Spekenbrink
Jamie Morrison werd in 2018 met de Oranjevrouwen vierde op het WK in Japan. China was twee keer sterker. Beeld EPA
Jamie Morrison werd in 2018 met de Oranjevrouwen vierde op het WK in Japan. China was twee keer sterker.Beeld EPA

Op het tweede en laatste Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) strijden de volleybalsters begin januari tegen sterke ploegen als Turkije en Azerbeidzjan. De voorbereidingstijd op het toernooi, door de volleybalbond naar Nederland gehaald, is kort. Een nieuwe bondscoach en de speelsters moeten elkaar snel leren kennen en dan in Apeldoorn de laatste kans op een startbewijs voor Tokio grijpen.

De Nevobo concludeerde zaterdag dat ingrijpen noodzakelijk was wegens de teleurstellende resultaten onder leiding van bondscoach Jamie Morrison. Op het eerste OKT in Catania werd de finale kansloos van Italië werd verloren. Op het EK strandde Oranje begin september in de kwartfinale tegen Turkije. De zes verliespartijen in de World Cup in Japan waren voor de Nevobo niet doorslaggevend, maar evenmin reden om de 38-jarige Amerikaan te behouden.

Zelfvertrouwen

Technisch directeur Joop Alberda betreurt het noodzakelijke ontslag. “Ik heb gesignaleerd dat het zo niet meer kon,” zegt hij. “Er is geëvalueerd met speelsters, met externen, ik heb zelf dingen bespeurd. Er is niet één factor doorslaggevend. Het zelfvertrouwen van het team is aangetast omdat er niet werd gewonnen, en dat heeft invloed op het welzijn van de groep.”

Alberda ziet het ontslag niet als gok op een schokeffect om plaatsing voor Tokio af te dwingen. “Ik ben er voor de lange termijn. Als de organisatie slecht zou zijn, heeft het vervangen van de leider sowieso geen effect.”

Hij zegt vertrouwen te hebben in plaatsing. “Anders had ik deze maatregel niet hoeven nemen. Dit is een uitstekend team, dat dicht bij de Olympische Spelen is. Daar is absoluut een coach voor te vinden.”

Oud-international en analyticus bij Ziggo Sport Peter Blangé begrijpt het besluit van de bond. “Dit is geen team met wereldtoppers. De ploeg drijft op passie en energie, het collectief is meer waard dan de som der delen. En waar de afgelopen jaren geen bal zomaar op de grond plofte. Dat heeft veel met vertrouwen te maken. Iedereen heeft deze zomer kunnen zien dat de speelsters extra ballast meedroegen. Zoiets sluipt erin. Het is hard, maar dan moet je daar wat aan doen.”

Noodscenario

Blangé ziet wel een schokeffect. “Het is een cliché, maar verandering van spijs doet eten. Een nieuwe coach, met een andere werkwijze en omgang, kan een positieve impact hebben. De coach ontslaan in een pre-olympisch jaar is een noodscenario, maar Alberda is niet over één nacht ijs gegaan. De ploeg is ervaren genoeg om dit te verwerken. Het vertrek van Giovanni Guidetti is ook goed opgevangen. Hopelijk brengt een andere coach de ploeg naar de Spelen. Want daar hoort Nederland wel thuis.”

Meer over