Ongeverifieerde beelden van verdwenen Chinese tennisster Peng opgedoken

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de verdwenen Chinese toptennisster Peng Shuai. Uit foto’s die zijn gepubliceerd door de organisator van een tennistoernooi in Beijing, zou blijken dat Peng zondag (lokale tijd) als gast aanwezig was bij het toernooi.

Het Parool
Peng Shuai in een video die werd gedeeld door de hoofdredacteur van de Global Times. Beeld via REUTERS
Peng Shuai in een video die werd gedeeld door de hoofdredacteur van de Global Times.Beeld via REUTERS

Hu Xijin, de hoofdredacteur van de Global Times en een prominent vertegenwoordiger van de staatsmedia in China, publiceerde daarnaast twee video’s van de 35-jarige Peng in een restaurant in Beijing. Het Franse persbureau AFP zegt de echtheid van de videobeelden echter niet te kunnen verifiëren. In een van de video’s zit de tennisster aan tafel met haar coach en een aantal vrienden. Een van de aanwezigen lijkt te zeggen dat het ‘morgen 20 november is’, wat erop zou wijzen dat de beelden op vrijdag zijn gemaakt. Hu beweerde zaterdag dat de tennisster ‘uit vrije wil’ thuisbleef en dat ze ‘snel’ weer in het openbaar zou verschijnen.

De directeur van tennisbond WTA, Steve Simon, heeft in een reactie gezegd dat hij blij is om de beelden te zien, maar dat hieruit niet duidelijk wordt of Peng zelf beslissingen kan maken en acties kan ondernemen. ‘Deze video alleen is niet genoeg’, aldus Simon.

Van de 35-jarige Peng werd niets meer vernomen sinds ze op 2 november voormalig vicepremier Zhang Gaoli (75) op het Chinese sociale medium Weibo beschuldigde van verkrachting. Dit bericht, geplaatst op het Chinese sociale medium Weibo, werd een half uur na plaatsing verwijderd.

Later werd een verklaring verstrekt aan de WTA waarin Peng haar beschuldigingen terugtrok. Ze liet hierin weten ‘niet in gevaar’ te zijn. Dit zorgde bij de WTA alleen maar voor meer bezorgdheid, omdat Peng op geen enkele vorm van communicatie reageert. Ook zijn al haar sociale media-accounts gewist.

De WTA oefent druk uit op de Chinese autoriteiten en heeft al laten weten dat elf toernooien en de wereldfinales uit China verdwijnen als de regering niet aantoont dat Peng veilig is. Ook het Witte Huis deed vrijdag een oproep bewijs te leveren dat Peng zich vrij kan bewegen en uitspreken. De Verenigde Naties kwamen bovendien met het verzoek tot een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van Peng.

Meer over