Onduidelijkheid over financiële vergoeding bij eredivisie voor vrouwen

Er heerst verwarring bij de clubs in de eredivisie voor vrouwen. Door de aparte positie die het vrouwen­voetbal inneemt binnen de KNVB, is het onduidelijk op welke financiële vergoeding de clubs recht hebben.

Annemarie Postma
Ajacied Kelly Zeeman in duel met Jeslynn Kuijpers van PSV tijdens de bekerfinale in 2018.   Beeld ANP
Ajacied Kelly Zeeman in duel met Jeslynn Kuijpers van PSV tijdens de bekerfinale in 2018.Beeld ANP

Net als bij de mannen werd de competitie bij de vrouwen dit voorjaar abrupt beëindigd. Een besluit waar alle clubs zich zonder morren bij neerlegden − ze zijn sinds deze week overigens weer aan het trainen. De situatie bij de vrouwen, met slechts acht clubs in een eredivisie zonder degradatieregeling, is wel een stuk overzichtelijker dan die bij het mannenvoetbal.

Het enige wat bij de vrouwen echt van belang was, waren de tickets voor de Champions League. Koploper PSV gaat direct het hoofdtoernooi in. Ajax, op de tweede plaats, kan zich plaatsen via de voorronden. Toch brengt de coronacrisis ook andere problemen met zich mee voor de eredivisieclubs.

Het kabinet heeft 110 miljoen euro toegezegd voor de breedtesport. Op verzoek van KNVB-direc­teur Eric Gudde wordt gesproken over een vergoeding voor het betaald voetbal in zowel de ere- als de eerste divisie, bij de mannen welteverstaan. Omdat de eredivisie voor vrouwen niet tot het betaald voetbal én niet tot het amateurvoetbal wordt gerekend, is onduidelijk waar het kan aankloppen voor ­financiële steun.

“Natuurlijk gaat er veel geld om in het mannenvoetbal, maar onze sector mag niet over het hoofd worden gezien,” zegt Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax. “Vooral de onzekerheid is vervelend,” zegt Jessica Roosenburg, voorzitter van sc Heerenveen. “We weten niet waar we bij horen en waar we aanspraak op kunnen maken.”

Voordelen

Het is een lastige situatie, erkent Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal bij de KNVB. “In het betaald voetbal gaat het vooral om het mislopen van recettes, dat gaat bij de vrouwen niet op. De clubs in de eredivisie vrouwen moeten het juist hebben van sponsorinkomsten, maar op dat gebied is het afwachten hoe bedrijven uit de coronacrisis komen en welke invloed dat heeft op die inkomsten.”

Volgens Van de Ven heeft de unieke positie van de clubs binnen de bond ook zijn voordelen. “Het vrouwenvoetbal is nog volop in ontwikkeling, waardoor wij regels kunnen hanteren die passend zijn.” Zo krijgen alle clubs van de bond een structurele jaarlijkse vergoeding van 50.000 euro. De coronacrisis brengt daar geen verandering in. “Als je die aparte positie wegneemt, is die vergoeding misschien moeilijker te handhaven.”

Arbeidscontracten

Clubs proberen hun begroting voor volgend seizoen nu zo goed en zo kwaad als kan met eigen middelen rond te krijgen. Vooralsnog klinkt nergens de noodklok, maar er zullen spannende tijden aanbreken voor een sector die grotendeels afhankelijk is van sponsorinkomsten. De algemene boodschap is duidelijk: staf en spelers mogen financieel niet onder ­deze crisis lijden.

Ajaxmanager Koster noemt de ­situatie bij haar club op korte termijn niet dreigend. De Amsterdammers hebben met minstens één miljoen euro het grootste jaarbudget van alle clubs, maar geven ook het meeste uit, bijvoorbeeld aan salarissen, conform de cao. Daar zal niet op worden gekort. Hetzelfde geldt voor PSV. Bij de vrouwen van Heerenveen, waar ze sinds dit seizoen ook met arbeidscontracten werken, gaan de speelsters er zelfs op vooruit, zoals het plan al was voor de crisis. “Het wordt wel iets spannender,” zegt voorzitter Roosenburg, “maar juist nu moeten we lef tonen en doorzetten.”

Niet zichtbaar genoeg

FC Twente ziet drie kleine sponsors vertrekken, maar kan dat opvangen met een nieuwe hoofdsponsor. Wie, dat wordt binnenkort bekendgemaakt. Daarnaast heeft de club een beroep gedaan op de NOW-regeling, de noodmaatregel voor bedrijven. Excelsior, sinds drie jaar in de eredivisie, verwelkomt graag nieuwe sponsors, maar dat heeft niet per se met de crisis te maken.

“Het was altijd al lastig om commerciële partijen te vinden,” zegt directeur Niels Redert. “De Oranjevrouwen zijn enorm in trek, maar het podium van de eredivisie is voor sponsors nog niet aantrekkelijk genoeg. Als we willen dat het vrouwenvoetbal serieuzer wordt genomen, moet je het als betaald voetbal zien. Door elke keer gelinkt te worden aan de eredivisie en de eerste divisie, ben je veel zichtbaarder.”

Met het vergroten van die zichtbaarheid is de KNVB druk bezig, verzekert Van de Ven. “Om de commerciële waarde te kunnen vergroten, zijn we sterk afhankelijk van het bedrijfsleven. Hoe bedrijven uit deze crisis zullen komen, is nu lastig te zeggen. Het is belangrijk dat we goed blijven communiceren. De saamhorigheid binnen het vrouwenvoetbal is iets waar ik erg trots op ben.”

Salaris of vergoeding

De eredivisie voor vrouwen is opgericht in 2007 en bestaat uit acht clubs: Ajax, PSV, FC Twente, ADO, sc Heerenveen, PEC, Excelsior en VV Alkmaar. De jaarbudgetten per club liggen tussen de 150.000 (Excelsior) en één miljoen (Ajax) euro. Vergoedingen variëren tussen een reis- of vrijwilligersvergoeding (Excelsior, PEC, VV Alkmaar) en een (minimum)salaris (Ajax, PSV, Twente, ADO, Heerenveen).

Meer over