Onderzoek UEFA naar Fenerbahçefans die naam Poetin scandeerden

De Europese voetbalbond UEFA heeft een disciplinair onderzoek ingesteld naar fans van de Turkse club Fenerbahçe, die woensdag in de ontmoeting met de Oekraïense club Dynamo Kiev in de tweede voorronde van de Champions League de naam van de Russische president Vladimir Poetin scandeerden. Op filmpjes op sociale media was te zien en te horen dat een deel van de aanhang van Fenerbahçe dat deed.

ANP
Op beelden van de ‘Vladimir Poetin’ zingende fans kwamen veel reacties los. Beeld ANP/EPA
Op beelden van de ‘Vladimir Poetin’ zingende fans kwamen veel reacties los.Beeld ANP/EPA

“De ethische commissie van de UEFA stelt een disciplinair onderzoek in naar vermeend wangedrag van Fenerbahçesupporters tijdens de tweede kwalificatieronde van de Champions League in Istanboel,” aldus de Europese voetbalbond, zonder daarbij te verwijzen naar de inhoud van de spreekkoren.

Zingende fans

Op beelden van de ‘Vladimir Poetin’ zingende fans kwamen veel reacties los. “Dit gedrag is betreurenswaardig,” zei Dynamo Kiev-coach Mircea Lucescu tegen de Turkse krant Fanatik. Uit protest was de Roemeense coach na de wedstrijd niet komen opdagen op de persconferentie. “Op het veld verliep alles zoals gepland, maar op dergelijke uitlatingen van fans op de tribunes hadden we niet gerekend.” Fenerbahçecoach Jorge Jesus wilde niet reageren op het voorval.

De Oekraïense recordkampioen plaatste zich voor de derde kwalificatieronde van de Champions League via een 2-1-overwinning in Istanboel, pas bereikt na verlenging. Arbiter Massimiliano Irrati deelde liefst veertien gele kaarten uit, gelijk verdeeld over beide teams.

De ‘thuiswedstrijd’ van Dynamo Kiev, vanwege de oorlogssituatie gespeeld in de Poolse stad Lodz, was in 0-0 geëindigd. Dynamo Kiev, dat sinds de Russische inval in Oekraïne alleen nog vriendschappelijke duels speelde, treft in de volgende ronde Sturm Graz uit Oostenrijk.