Onderzoek naar seksuele intimidatie en criminele jeugdtrainers bij Zeeburgia

Zeeburgia's populaire jeugdtrainer Mike K., leverancier van proftalent, wordt beschuldigd van onder meer seksuele intimidatie. En er is mogelijk nog veel meer aan de hand.

Wesley Meijer
Het clubhuis van Zeeburgia. Het bestuur zit in zijn maag met een onderzoek naar voormalig jeugdtrainer Mike Kolf. Beeld Jean-Pierre Jans
Het clubhuis van Zeeburgia. Het bestuur zit in zijn maag met een onderzoek naar voormalig jeugdtrainer Mike Kolf.Beeld Jean-Pierre Jans

De politie doet onderzoek naar seksuele en andere intimidatie, criminele jeugdtrainers en zwart geld bij voetbalvereniging Zeeburgia. Het gaat onder meer om de veelgeprezen jeugdcoördinator Mike K.. Hij zou moeders in ruil voor seks hebben beloofd dat hun zoons speeltijd in de hoogste teams zouden krijgen. Zeeburgia is een populaire vereniging, omdat de jeugd op hoog niveau speelt en vele voetballers er de stap hebben gemaakt naar een profclub, zoals de internationals Adam Maher en Luciano Narsingh.

Van de intimidaties zijn geen aangiftes. 'Intimidatie is ook niet strafbaar, maar werknemers kunnen er wel om worden ontslagen,' zegt een woordvoerder van de politie. Twee jeugdtrainers zouden crimineel zijn. Details geeft de politie niet. Er ligt wel een aangifte van bedreiging door een jeugdtrainer. Die zou tegen een lid hebben gezegd: 'Ik pak een pistool uit de auto en schiet je door je kop.'

Breuk
Het onderzoek naar zwart geld richt zich op de voetbalschool van K., Damsko Football Academy, die sterk is verweven met de jeugdopleiding van Zeeburgia. Medewerkers van Damsko verzorgen de voetbalschool van Zeeburgia. Jeugdvoetballers kunnen tegen betaling extra trainingen krijgen bij Damsko.

Het vorige bestuur maakte in februari na zeventien jaar een einde aan de samenwerking met de succesvolle K. na een brief van de KNVB over intimiderend gedrag. De reden van de breuk werd echter niet bekendgemaakt. Het ontslag leidde daardoor tot een ledenopstand en het vertrek van het bestuur.

Onder het nieuwe bestuur is K. technisch jeugdcoördinator in plaats van hoofd jeugdopleiding. Verder wil het bestuur eerst de afronding van het onderzoek afwachten. 'Het staat niet vast of de verhalen waar of niet waar zijn.' K. wil niet reageren.

Lees vandaag (22-12) meer in Het Parool: Mike regelde speeltijd, als mama...