Plus

Ondanks PSV heeft hij het recht dat er van hem gehouden wordt

Dagelijks publiceert Het Parool een column over Ajax. Vandaag: Janneke van der Horst over haar relatie met PSV.

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Je ziet het niet direct. Je hoort het bij hem ook nauwelijks. Daar verkijken mensen zich soms op. Dan denken ze dat het 'allemaal wel meevalt met dat PSV van hem'. Toch zie ik mensen soms ook wel naar hem staren als we samen door de straten wandelen. Dan doen we maar alsof we het niet zien. Of ik ga hem juist uitgebreid zoenen. Om ze te stangen, maar ook om ze duidelijk te maken dat hij ook gewoon een jongeman is.

Hij voelt net als wij pijn als hij door drie man in elkaar geramd wordt op station Bijlmer en hij kan net als wij genieten van een Marsijsje. Hij heeft ondanks PSV ook net als iedereen het recht dat er van hem gehouden wordt.

Maar natuurlijk is het soms wel lastig en dat merk je in een week als deze extra. Dan zijn er wel wat extra spanningen over en weer. Dan komt het bij hem sterker naar boven.

We hebben sinds negen maanden een dochter. Ze is nu nog te klein om het te begrijpen maar wanneer vertellen we het haar? Op haar zestiende? Als ze vier is? Je wil niet dat andere kinderen er tegen haar over beginnen op school. Hij is een fantastische vader, het ontbreekt haar werkelijk aan niks.

Er zijn mensen die beweren dat het erfelijk is, maar daar is verder geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Zijn ouders en broers hebben het in elk geval niet. Het zou eventueel wel besmettelijk kunnen zijn. Hier in het Noorden komt het namelijk maar heel weinig voor.

Ik zeg ook wel eens, wil je niet liever daar wonen, in het Zuiden waar er heel veel mensen zoals jij dicht bij elkaar wonen? Waar het juist als normaal wordt gezien en niet als een afwijking. Maar hij wil dat niet.
Het is chronisch, maar er valt goed mee te leven. We hebben net als iedereen goede en minder goede dagen, maar we zijn erg gelukkig. Ik laat mijn leven niet verpesten door PSV.

Meer over