Update

Olympisch zwemkampioen Sun Yang in de cel

De Chinese zwemkampioen Sun Yang moet in een week de gevangenis in. Dat is volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua zijn straf voor het rijden zonder rijbewijs.

Sun Yang. Beeld reuters
Sun Yang.Beeld reuters

De winnaar van olympisch goud op de 400 en 1500 meter vrije slag van Londen 2012 was zondag in Hangzhou betrokken bij een auto-ongeluk en daarna bleek dat hij zonder geldig papiertje achter het stuur had gezeten.

Sun Yang werd in een geleende Porsche SUV van achteren aangereden door een bus. De 21-jarige zwemmer kwam weliswaar met de schrik vrij, maar de politie ontdekte dat Sun Yang helemaal geen rijbewijs heeft. Het leverde hem een boete én een celstraf van 7 dagen op.

Via sociale media toonde de zwemkampioen berouw. 'Het spijt me zeer wat ik heb gedaan. Als atleet en bekend persoon moet ik een rolmodel zijn, maar ik heb in die verantwoordelijkheid gefaald', schreef Sun Yang. De zwemmer kwam met een opvallende verklaring voor het feit dat hij geen rijbewijs heeft. 'Omdat ik me zo focus op trainen en wedstrijden zwemmen, ken ik de wetten niet zo goed. Ik zal de regels goed bestuderen en hoop dat iedereen me de kans geeft mijn fout te herstellen.'

Meer over