Update

Okken naar finale 800 meter

Arnoud Okken heeft zich donderdagavond bij de Europese atletiekkampioenschappen geplaatst voor de finale van de 800 meter. De Nederlander liep in de eerste halve finale in Barcelona naar de derde plaats (1.48,25). De eerste drie en twee tijdsnelste verliezers kwalificeren zich voor de eindstrijd op zaterdag.

Arnoud Okken gaat donderdagavond onderuit na het passeren van de finishlijn. Foto AFP Beeld
Arnoud Okken gaat donderdagavond onderuit na het passeren van de finishlijn. Foto AFP

Okken nam zelf het initiatief na de eerste 400 meter. Op 200 meter van de streep liep hij weg bij zijn concurrenten. Op het laatste rechte stuk moest hij die gedurfde actie bijna bekopen. De Spanjaard Kevin Lopez en de Pool Marcin Lewandowski passeerden de Nederlander. Okken hield de Tsjech Jakub Holusa maar net achter zich.

Okken meldt zich zaterdag voor de vijfde keer in zijn carrière in de finale van de 800 meter van een internationaal titeltoernooi bij de senioren. Eentje won hij er, in 2007 toen hij in Birmingham naar de titel liep. In Barcelona nam hij donderdag net als een dag eerder vroeg het initiatief. ''Met nog 40 meter te gaan hoorde ik nog niemand. Ik dacht dat ik er was. Dat heeft me bijna de kop gekost'', zei de 28-jarige atleet. ''In de finale ga ik niet op kop lopen. Dan pakken ze me.''

Okken veroverde zijn eerste finaleplaats acht jaar geleden op de EK in München, waar hij in de buitenlucht naar de vijfde plaats liep. ''Toen dacht ik dat ik een medaille ging pakken'', zo keek hij donderdag terug. ''Ik ben inmiddels qua persoonlijkheid wel wat veranderd. Ik denk niet meer in termen van prestaties halen. Ik moet gewoon scherp en ontspannen zijn. De felheid die ik destijds al had, moet ik nu in de race oproepen.''

Horden

Marcel van der Westen plaatste zich heel gemakkelijk voor de halve finale van de 110 meter horden. Hij liep in zijn serie naar de tweede plaats in 13,58, zijn beste seizoentijd. Gregory Sedoc, sinds 2002 op alle internationale titeltoernooien aanwezig, kreeg tijdens zijn race last van een oude hamstringblessure en werd uitgeschakeld met 13,95 seconden. Hij besloot direct een punt achter zijn seizoen te zetten.

Van der Westen (bijna 34 jaar) is de laatste weken langzaam in vorm gekomen. ''Ik ben beter dan in het jaar van de Olympische Spelen in Peking toen ik 13,35 seconden liep. Ik had een achterstand na het indoorseizoen, maar we hebben steeds gezegd dat het in Barcelona moest gebeuren. Er zijn hier geen uitgesproken favorieten. Het zal vrijdag wel wat harder moeten, maar ik heb lang niet alles hoeven te geven'', klonk het tevreden.

Polsstokhoogspringer Robbert-Jan Jansen bleef in de kwalificatie met een hoogte van 5,50 steken. Dat was de twintigste plaats. (ANP)

undefined

Meer over