PlusAchtergrond

Oekraïense topsporters naar frontlinie: ‘Moedig, maar of het verstandig is om ongetraind te gaan...’

Ze stonden recentelijk nog op de Winterspelen in Peking of de Australian Open, maar strijden nu in hun vaderland Oekraïne tegen de Russen. Topsporters willen iets doen en sluiten zich aan bij het leger.

Rik Spekenbrink
De Oekraïense tweevoudig olympisch bokskampioen Vasyl Lomatsjenko heeft de wapens opgepakt en verdedigt nu zijn land. Beeld AP
De Oekraïense tweevoudig olympisch bokskampioen Vasyl Lomatsjenko heeft de wapens opgepakt en verdedigt nu zijn land.Beeld AP

De kinderen van Sergiy Stakhovsky denken dat hun vader gewoon op een tennistoernooi is. Ze zijn te jong om te begrijpen wat oorlog is, laat staan waarom iemand zijn leven zou riskeren door te vechten voor zijn geboorteland.

Stakhovsky (36) stopte na de Australian Open, afgelopen januari, als proftennisser. Lang kon hij niet van zijn pensioen genieten. Nu Oekraïne deels in puin ligt, zijn geboortestad Kiev wordt omsingeld, kan hij niet toezien en voegde zich bij de troepen. Hij heeft geen militaire ervaring, maar wel geweerervaring, zei Stakhovsky. “Ik hoop niet dat ik die hoef te gebruiken, maar als het moet, zal ik het doen.” Zijn vrouw sprak een tijdje niet met hem na zijn besluit. “Maar ik zie niet in waarom mijn landgenoten hun leven op het spel moeten zetten, en ik niet.”

Mitrailleur

Hij is niet de enige (oud-)topsporter die zich bij het Oekraïense leger heeft aangesloten. Boksers Vasiliy Lomachenko en Oleksandr Oesyk ook, net als biatleet Dmitro Pidroetsjni en skeletonner Vladyslav Heraskevych. Die laatste twee kwamen een paar weken geleden nog in actie op de Olympische Spelen in Peking. Ze volgden het nieuws en zagen de bui al hangen. ‘Geen oorlog in Oekraïne’ had Heraskevych op een blauw-geel blaadje geschreven, dat hij toonde na een van zijn afdalingen. Het ‘politieke statement’ kreeg zowaar goedkeuring van de IOC. Nu heeft de 23-jarige student een uniform aan en draagt een mitrailleur.

Zoals ook voetbaltrainer Yuriy Vernydub van FC Sherrif zich aanmeldde. In september won zijn ploeg nog van Real Madrid in het stadion Bernabéu.

“De topsportmentaliteit geeft je wel een basis om mee te werken,” zegt Dennis Bekkers. De oud-taekwondoka (41), olympiër in Peking 2008, kan het weten, hij werkt sinds 1998 bij defensie. Twaalf jaar lang was hij lid van de toenmalige Defensie Topsport Selectie, net als onder anderen judoka Mark Huizinga, schermer Bas Verwijlen en atleet Gregory Sedoc.

Inmiddels is Bekkers IT’er op vliegbasis Woensdrecht. “Het leger en de topsport hebben best veel raakvlakken. Stressbestendigheid, doorzettingsvermogen, analytisch vermogen, dat moet je sowieso hebben als militair. Je moet een situatie kunnen lezen en een strategie bedenken om je vijand aan te pakken. Je volledig willen geven voor een doel, of dat nu een medaille is of een oorlog, dat komt wel van pas.”

Sergiy Stakhovsky stopte na de Australian Open in januari als proftennisser, nu vecht hij voor zijn land.  Beeld REUTERS
Sergiy Stakhovsky stopte na de Australian Open in januari als proftennisser, nu vecht hij voor zijn land.Beeld REUTERS

Maar Bekkers denkt dat de topsporters die nu tegen de Russen vechten dat vooral doen op basis van hun gevoel. “Andere landen zijn soms nationalistischer ingesteld dan wij nuchtere Nederlanders. Nu de vrijheid van Oekraïne op het spel staat, komen hevige emoties omhoog.”

“Vanuit dat menselijk oogpunt begrijp ik dat die sporters ervoor kiezen om het leger in te gaan. Maar het is natuurlijk niet zonder risico. Specifieke militaire training hebben ze niet, het mentale gedeelte van een oorlog is trouwens sowieso moeilijk te trainen. Zoals een wedstrijd ook niet te simuleren is in een oefening.”

Tankcommandant

Bij de oorlog in Oekraïne zijn al twee voetballers uit dat land omgekomen, meldt spelersvakbond FIFPro. Volgens diverse media was de 21-jarige Vitalii Sapylo, jeugdspeler van El Karpaty Lviv, als tankcommandant het leger in gegaan om zijn land te verdedigen. “Of het een meerwaarde heeft om ongetraind naar de frontlinie te gaan, of het verstandig is, dat weet ik niet. Maar het feit is dat ze iets willen betekenen voor hun land, vind ik moedig.”

Meer over