Novak Djokovic verliest beroepszaak en moet Australië per direct verlaten

Novak Djokovic mag niet in Australië blijven en kan zijn titel op de Australian Open dus niet verdedigen. Zondagmiddag plaatselijke tijd werd het beroep van de nummer 1 van de wereld verworpen door het federale gerechtshof in Melbourne. Djokovic raakt nu zijn visum definitief kwijt en moet het land uit.

Het Parool
Novak Djokovic onderweg naar de rechtbank. Beeld EPA
Novak Djokovic onderweg naar de rechtbank.Beeld EPA

De beslissing van de drie rechters was unaniem, zei voorzitter James Allsop. Het gerechtshof deed zondag alleen een korte, mondelinge uitspraak. Het volledige oordeel op schrift verschijnt ‘zo snel mogelijk in de komende dagen’. Allsop benadrukte dat het hof een beoordeling had gemaakt van de gang van zaken. “We hebben gekeken of de beslissing van de overheid irrationeel of juridisch onjuist was.” Daar was volgens de drie rechters geen sprake van en dus moet Djokovic het land uit.

Zo komt een einde aan een soap die bijna twee weken duurde. Djokovic was op 4 januari met een medische vrijstelling op zak in het vliegtuig naar Australië gestapt, maar bij aankomst werd zijn visum ingetrokken. De Serviër had zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus en kon niet bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen.

Livestream

Minister Alex Hawke van Immigratie besloot vrijdag echter gebruik te maken van zijn bevoegdheid en trok het visum van de tennisser alsnog in. Volgens Hawke vormde de ongevaccineerde Djokovic een gevaar voor de Australische bevolking, onder meer door het signaal dat de Serviër had afgegeven door zich niet te laten vaccineren. Djokovic schakelde het federale gerechtshof in om de zaak opnieuw te bekijken, maar hij kreeg daar geen gelijk. Na een zitting van ruim 5 uur, die via een livestream door meer dan 85.000 mensen werd gevolgd, kreeg de twintigvoudig grandslamkampioen te horen dat de beslissing van de minister blijft staan. Dat betekent dat Djokovic het land uit moet.

De Australian Open begint maandag. Djokovic werd donderdag ondanks zijn juridische strijd met de Australische overheid ‘gewoon’ meegenomen in de loting en in de eerste ronde gekoppeld aan landgenoot Miomir Kecmanovic. Hij zou maandagavond de laatste partij van de dag in de Rod Laver Arena spelen, zo bleek uit het speelschema dat zo’n 1,5 uur voor de uitspraak van de rechters dan eindelijk werd gepubliceerd. De Serviër, die in Melbourne zijn 21ste grandslamtitel hoopte te pakken en zo alleen recordhouder te worden, moet echter al voor de start van het toernooi naar huis.

Djokovic deelt het record met Roger Federer en Rafael Nadal. De Zwitser ontbreekt vanwege fysieke problemen in Melbourne, maar de Spanjaard doet wel mee. Nadal behoort weliswaar niet tot de topfavorieten, maar krijgt door het afhaken van Djokovic wel als enige de kans om in de komende twee weken nummer 21 binnen te halen.

Djokovic: extreem teleurgesteld, neem tijd om te herstellen

Novak Djokovic is ‘extreem teleurgesteld’ in het oordeel van het federale gerechtshof in Melbourne.

“Ik neem wat tijd om bij te komen en te herstellen, voordat ik hier verder op ga reageren,” aldus de nummer 1 van de wereld in een korte verklaring. “Ik ben extreem teleurgesteld door deze uitspraak, waardoor ik niet in Australië kan blijven om mee te doen aan de Australian Open. Ik respecteer de beslissing van de rechtbank en zal meewerken met de relevante autoriteiten wat betreft mijn vertrek uit het land. Het voelde niet fijn dat de focus de afgelopen weken op mij lag. Ik hoop dat we ons nu allemaal kunnen focussen op het spel en het toernooi waar ik van houd. Ik wens de spelers, officials, stafleden, vrijwilligers en alle fans het beste voor dit toernooi. Tot slot wil ik mijn familie, vrienden, team, supporters en al mijn mede-Serviërs bedanken voor jullie steun. Jullie waren een bron van kracht voor me.”

Meer over