Noorse bond zet Mueller aan kant

Peter Mueller bood de Noren zijn excuses aan maar zegt wel onschuldig te zijn. Foto EPA Beeld
Peter Mueller bood de Noren zijn excuses aan maar zegt wel onschuldig te zijn. Foto EPA

OSLO - Deze keer was het niet zijn grootste concurrent Sven Kramer die hem een mentale dreun van jewelste verkocht. Maandag kreeg Håvard Bøkko van zijn eigen bond in de aanloop naar de Winterspelen een flinke tegenslag te verwerken.

De Noorse schaatsbond ontsloeg op staande voet zijn trainer Peter Mueller nadat de Amerikaanse bondscoach de Noorse schaatsster Maren Haugli seksueel had geïntimideerd.

Bøkko nam meteen zijn maatregelen, om zich te blijven wapenen tegen Kramer. Hij kondigde aan Mueller als privétrainer te willen. De Noorse bond zou Hans Trygve Kristiansen als opvolger voor de Amerikaan willen. Kristiansen, toevallig ook nog de trainer van Haugli, is de man achter olympisch kampioen Johann Olav Koss. Ook de naam van Muellers voorgangers, Tom Erik Oxholm en Geir Karlstad, circuleerden al in Oslo. ''Maar wat moet ik daarmee?'' zei Bøkko. ''Dan ga ik qua trainingsaanpak twintig jaar terug in de tijd. Daar heb ik nu niets aan.''

De Noorse olympische topsportfederatie antwoordde direct op de plannen van Bøkko. 'Mueller zal ons land op geen enkele manier meer vertegenwoordigen. Alle accreditatieverzoeken lopen via ons. In Vancouver zal hij dus zeker niet op het ijs staan,' zo luidde de officiële reactie van een woordvoerder.

Excuses van Mueller, sinds 2003 bondscoach van Noorwegen, aan het adres van Haugli volstonden voor de schaatsster niet. Ze hield vast aan haar klacht die ze had ingediend nadat Mueller eind oktober tijdens een trainingskamp in Berlijn buiten zijn boekje was gegaan. De Noorse bond oordeelde gistermiddag dat die klacht gegrond was. En vond daarom dat de basis voor verdere samenwerking ontbrak.

Het bestuur van de Noorse schaatsbond was unaniem in zijn besluit dat ook meteen de steun kreeg van het Noorse NOC*NSF. ''Zo'n rolmodel willen we niet,'' zei de vrouwelijke voorzitter van de Noorse schaatsbond Vibecke Sørensen, over Mueller. ''Het optreden van hem in Berlijn druist in tegen onze ethische regels.''

Tussen Haugli (24) en Mueller (55) boterde het al langer niet. In 2008 verliet zij de bond om eigen houtje de Olympische Spelen van Vancouver te halen. Haugli en haar talentvolle broer Sverre vonden de aanpak van Mueller niet bij hen passen.

Mueller houdt vol dat er geen sprake was van seksuele intimidatie. De afgelopen dagen was de kwestie uitgegroeid tot een beladen onderwerp dat zelfs tot reacties leidde in de Noorse politiek. Mueller, die vrijdag door het stof was gegaan door zich publiekelijk te verontschuldigen, snapt niets van zijn ontslag. Hij sloot zich gisteren op in zijn huis in Oslo, maar liet via zijn advocaat weten 'zeer teleurgesteld te zijn.' De jurist handelt de zaak af. Mueller had nog een contract tot en met volgend seizoen.

Bøkko reageerde geschokt. ''Ik zit vol frustratie. Hoe moet het nu verder? Ik had gedacht dat er ook rekening zou worden gehouden met mijn prioriteiten, dat is niet gebeurd. Alles wat ik tot dusver heb bereikt, heb ik aan Mueller te danken. Hij heeft mij gevormd. Ik had niet gedacht, 81 dagen voor Vancouver, dat dit zou gebeuren. Wij waren juist een heel goeie combinatie.'' (RENZE LOLKEMA)

Meer over