Update

Noodzakelijke gok Wammes pakt verkeerd uit

Turner Jeffrey Wammes slaagde er zondag bij de wereldkampioenschappen in Tokio niet in zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. In tegenstelling tot clubgenoot Yuri van Gelder heeft de Amsterdammer nog wel een reële kans op deelname. In januari wacht in Londen een olympisch kwalificatiemoment voor meerkampers.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Wammes had zijn kans in de toestelfinale op sprong. Voor de vierde keer maakte hij deel uit van de elite, een prestatie op zich. Voor de vierde keer ook werd hij achtste en laatste. Deels een gevolg van een keuze. Hij deed in Tokio zijn allermoeilijkste sprong. 'Omdat springen voor de vijfde plaats hier geen zin had', legde coach Bram van Bokhoven naderhand uit.

Wammes kwam niet goed uit met zijn tweeënhalve draai, leek door zijn enkel te gaan en raakte even met de knie de grond. De schade viel mee. Maar de gewenste D-score van 7,2 werd afgewaardeerd naar 6,8 en ook de uitvoering kreeg een lage waardering. Gegokt en verloren.

'Nadat er vijf turners waren geweest overwoog ik nog voor de 'veilige' sprong te gaan. Op dat moment leek dat genoeg voor een medaille', vertelde hij. De hoge score van de Japanner Makoto Okigucho net voor hem, maakte risico nodig. 'Toch heb ik het gevoel dat ik een stap heb gemaakt', oordeelde de Amsterdammer, voor wie het zogenoemde testevent in Londen volop kansen biedt. 'Ik durf nu in ieder geval deze oefening te doen. Nu ga ik een paar maanden doorbikkelen, iedere dag telt', keek hij vooruit.

'Ik moet werken aan een stabiele meerkamp. Op sprong, rek en vloer hoef ik niet voor de moeilijkste oefening te gaan, ik moet vooral 'op safe' turnen.'

Het goud was voor de Zuid-Koreaan Yang Hak-Seon die een onwaarschijnlijke sprong liet zien met een uitgangswaarde van 7,4, niet eerder vertoond op een WK. Zijn eindscore was 16,566 waarmee hij de Rus Anton Golotsoetskov (16,366) en Okiguchi (16,291) voorbleef.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over