PlusAchtergrond

Noodgreep Ineos: geen Froome en Thomas in Tour

Er moest iets gebeuren. En dus gooide Ineos het roer vlak voor de Tour de France toch nog om. Chris Froome en Geraint Thomas, gezamenlijk goed voor vijf eindzeges, werden niet geselecteerd. Het is het einde van een tijdperk.

Thijs Zonneveld
Geraint Thomas in het geel in 2018, gevolgd door Chris Froome. Beeld Getty Images
Geraint Thomas in het geel in 2018, gevolgd door Chris Froome.Beeld Getty Images

Niks aan het handje, geen spoor van paniek. De vorm kwam eraan, de conditie groeide. Chris Froome zei het een week of twee geleden zonder blikken of blozen: hij lag op schema voor zijn vijfde Tourzege. Niemand geloofde hem.

De afgelopen maanden streed Froome tegen zichzelf en tegen de tijd. Hij verloor beide gevechten, al was het een prestatie op zich dat hij weer terug in koers kwam. Een jaar geleden brak hij van alles en nog wat bij een valpartij tijdens de verkenning van de individuele tijdrit in de Dauphiné.

Zijn comeback kreeg nooit het momentum waar hij op hoopte: het hele jaar fietste Froome achter de feiten aan. In de Route d’Occitanie, de Tour de l’Ain en de Dauphiné werd hij op tientallen ­minuten gereden.

Een toegevoegde waarde voor zijn ploeg was hij eigenlijk nooit. Op kop rijden in de finale was al te veel gevraagd. Dat viervoudig winnaar Froome niet naar de Tour zou gaan, zat er dus al een tijdje aan te komen. Dat de ploegleiding ook Geraint Thomas – winnaar in 2018, vorig jaar tweede – niet selecteerde, is wel een verrassing. Thomas verkeert ook niet in blakende vorm, maar leek wel zeker van een plek in de Tourploeg.

Geen teamspeler

Het niet-selecteren van Froome en Thomas is een noodgreep van Ineos. Het ging niet zoals het moest gaan, in de Tour de l’Ain en de Dauphiné kreeg de ploeg keer op keer billenkoek van Jumbo-Visma. Vooral bergop werd duidelijk dat Ineos kwetsbaar is. Er moest iets gebeuren. Iedere man telt; er is geen ruimte voor een renner die weinig toevoegt. Bovendien is Froome geen teamspeler: hij rijdt voor zichzelf, tot er écht geen andere mogelijkheid meer is. De ploegleiding gelooft dus ook niet in ­Thomas als luxeknecht.

Het is het einde van een tijdperk. De ouderen (Froome is 35, Thomas 34) moeten plaatsmaken voor de jonge garde. Voor Egan Bernal (23), voor Pavel Sivakov (23) en voor Richard Carapaz (27). Deze Ecuadoriaan is het konijn dat Ineos uit de hoed tovert: hij zou eigenlijk de Giro rijden, de ronde die hij vorig jaar won. Het is ook voor het eerst dat Ineos, voorheen Sky, aan de Tour begint zónder Britse kopman. Luke Rowe is de enige Brit die wel meegaat naar Frankrijk.

Dat is nogal wat voor een ploeg die het Britse wielrennen op de kaart zette. Ze zullen met het oog op volgend jaar proberen een Britse klassementsrenner met toekomst binnen te halen. Dan kom je al snel uit bij de broertjes Yates. Simon verlengde gisteren zijn contract bij Mitchelton-Scott, dus zal Ineos bij Adam terechtkomen.

Geraint Thomas moet het dit jaar doen met de Giro. Chris Froome mag nog de Vuelta rijden. Het zal zijn laatste grote ronde voor Ineos zijn: hij rijdt volgend jaar de Tour in zijn nieuwe ploeg Israel Start-up Nation.

Steven Kruijswijk (33) van Jumbo-Visma moet afzien van deelname

aan de Tour de France. Hij wordt ­vervangen door de Noor Amund Grøndahl Jansen. Kruijswijk: “Helaas zijn de gevolgen van mijn val in Critérium du Dauphiné ernstiger dan gehoopt. Tot mijn grote teleurstelling kan ik door een schouderbreuk niet deelnemen aan de Tour.” Afgelopen jaar eindigde Kruijswijk als derde in Frankrijk. Hij richt zich nu op de Giro, die in oktober van start gaat.

Meer over