Plus

Nog eenmaal Stefano Seedorf in de Johan Cruijff Arena

Stefano Seedorf (35) gaat woensdagavond terug in de tijd. Aan het eind van zijn voetballoopbaan mag hij nog eenmaal zijn kunsten vertonen in de Johan Cruijff Arena. Als Ajaxamateur, in de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht.

Dick Sintenie
7 februari 2002: Stefano Seedorf heeft de 3-0 gescoord tegen Stormvogels Telstar. Beeld olaf kraak/anp
7 februari 2002: Stefano Seedorf heeft de 3-0 gescoord tegen Stormvogels Telstar.Beeld olaf kraak/anp

Vlotjes somt hij de namen op van de spelers met wie hij vijftien jaar geleden de kleedkamer deelde.

Jongetjes waren ze toen: Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Steven Pienaar, Walker Fronio, Jason Culina, Nando Rafael, Maarten Stekelenburg. "Er zat zó veel kwaliteit in dat ploegje," zegt Stefano Seedorf. "Het was uniek dat we zover kwamen in het bekertoernooi, maar het was zeker geen toeval of geluk."

Het beloftenelftal van Ajax haalde in het seizoen 2001-2002 de laatste vier van de KNVB-­beker. De jonkies van trainer Jan Olde Riekerink rekenden onderweg af met HFC Haarlem (4-0), De Graafschap (2-0), FC Twente (2-1) en Telstar (3-0). Na een zinderende halve finale in de Arena tegen het FC Utrecht van onder anderen Dirk Kuijt en Igor Gluscevic (2-2) ging het pas mis in de penaltyserie.

Beloftencompetitie
Seedorf: "Het bekertoernooi was onze drijfveer. Hoe verder we kwamen, hoe meer druk erop kwam te staan. Heerlijk. Tegenwoordig speelt Jong Ajax in de eerste divisie, dat vind ik een goede zaak. Wij hadden in de beloftencompetitie destijds nauwelijks tegenstand. Ik herinner me een wedstrijd tegen Jong AZ. Dat werd 10-1. Daarvan leerden we niks. Ja, goals maken."

Of al die talenten van toen het maximale uit hun carrière hebben gehaald? Dat moet ieder voor zich bepalen, zegt Seedorf.

"Maar ik niet. Keuzes pakken goed of slecht uit. Ik heb ze altijd weloverwogen gemaakt, maar achteraf bleek niet elke keuze de juiste te zijn."

Seedorf heeft wel veel van de wereld gezien. Behalve voor NAC en FC Groningen voetbalde hij op Cyprus (Limassol) en bij kleinere clubs in Griekenland, Italië en Brazilië.

Eenmaal terug in Nederland moest hij gaan nadenken over een toekomst na het voetbal. Trainer worden zag Seedorf niet zitten. Althans, geen hoofdtrainer. "Die is in zijn werk veel te afhankelijk van factoren waarop hij niet of nauwelijks invloed kan uitoefenen: geld, politiek, macht."

Hij richtte zich op trainings- en gezondheidsleer. Hij volgde sinds 2013 verschillende opleidingen en cursussen: fitnesstrainer, allround hersteltrainer, personal trainer, pilates. Via zijn bedrijfje Stefano Striving 4 Perfection werkt hij als personal trainer bij gezondheidscentrum Klaever Health op de Rozengracht, bij Hoofddorp Gym en bij Brafe in Hilversum.

"Het vak boeit me bovenmatig, ik neem het zeer serieus. Je laat je auto toch ook repareren door een vakman en niet door een beunhaas? Dus waarom zou je met je eigen lijf maar wat aanrommelen?"

Seedorf begeleidt jong en oud, recreanten en topsporters. Hij breidt zijn werkterrein steeds verder uit. Deze zomer was hij betrokken bij de personal training die Ajaxspits Klaas-Jan Huntelaar in Hoofddorp volgde bij Melvin Manhoef. "Heel interessant."

Explosief genoeg
Het werk slokt hem op. Seedorf wilde om die reden vorig seizoen stoppen met voetballen, maar hij plakte er toch nog een jaartje aan vast in het eerste zaterdagelftal van Ajax. Het spelletje is veel te leuk, en Ajax is zijn cluppie. "Ik volg niet alle trainingen, mijn focus ligt niet meer op voetbal. Maar ik ben fit en dat is nodig ook. We spelen hoofdklasse. Als je niet fit bent, word je aan alle kanten voorbijgelopen."

Tegen FC Utrecht begint Seedorf woensdagavond vermoedelijk als reserve. Eén advies wil hij zijn jongere ploeggenoten meegeven: speel met lef.

"Voor de meeste jongens is het de eerste en waarschijnlijk ook de laatste keer dat ze in de Arena spelen."

"Een verhaal om later aan je kleinkinderen te vertellen. Geniet ervan. Durf naar voren te voetballen en probeer het zo lang mogelijk op 0-0 te houden. Dan gaat de tegenstander uiteindelijk de verkeerde dingen doen in het veld en kun je toeslaan. Dat was ook onze tactiek met Jong Ajax."

Hij baalt dat FC Utrecht afgelopen zondag met 4-0 verloor van FC Twente. "Die staan nu natuurlijk helemaal op scherp." Maar hij is wel blij met de tegenstander. "Om veiligheidsredenen spelen we in de Arena. Mooi om als speler nog eens terug te keren in het stadion."

Trainer Jorg Smeets zal hem op z'n minst een invalbeurt gunnen. De vraag is of de 35-jarige Seedorf het aandurft om, net als vijftien jaar geleden, een salto te maken na een doelpunt. Hij lacht. "Ik ben er nog explosief genoeg voor. Maar alleen als ik zelf scoor, hè?"

Meer over