Nog 3 Amsterdammers aangehouden in onderzoek naar ongeregeldheden bekerfinale

Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale in de Kuip, heeft vandaag en gisteren opnieuw aanhoudingen verricht. Daar zitten drie Amsterdammers bij.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat om verdachten tussen de 18 en de 27 jaar oud. Zij komen uit Amsterdam (3x), Zaandam, Heerhugowaard, Haarlem (2x), Anna Paulowna, Velsen, West-Graftdijk, Assendelft, Hoofddorp (2x), Oosterhout, Apeldoorn, Heeze en Hommerts. Het totaal aantal verdachten komt hiermee op 38.

Op 28 juli werden al 23 aanhoudingen verricht. Daarvan worden er twee niet langer als verdachte gezien. Verdachten die die dag niet thuis waren, kregen een brief waarin stond dat ze zich op 19 of 20 augustus bij de politie eenheid Rotterdam moesten melden en aangehouden zouden worden. Alle verdachten hebben daar gehoor aan gegeven en verschenen aan politiebureaus in Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Onder de verdachten zaten ook de personen van wie eerder foto's op www.politie.nl waren gepubliceerd en die zichzelf hadden gemeld of herkend waren door anderen.

Verbod
Alle verdachten hebben op grond van de Voetbalwet een gebiedsverbod voor de Arena en het Amsterdamse centrum gekregen tijdens wedstrijden van Ajax, gecombineerd met een meldplicht. Daarnaast legt de KNVB hen een algeheel stadionverbod op voor de duur van drie jaar. In november behandelt de rechtbank Rotterdam de strafzaken.

Tijdens de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip op 20 april 2014 deden zich ongeregeldheden voor. Die dag werd vanuit een vak met Ajax-aanhangers vuurwerk gegooid en werden in het stadion vernielingen aangericht. De wedstrijd tussen Ajax en PEC-Zwolle moest door deze gebeurtenissen langdurig stilgelegd worden. Naar aanleiding hiervan werd een rechercheteam geformeerd van de politie eenheden Rotterdam en Amsterdam dat de ongeregeldheden onderzocht.

Meer over