PlusAchtergrond

Noa Lang doet niet aan stress: ‘Ik speel in Oranje omdat ik goed kan voetballen’

Noa Lang aan de bal tegen Wales, links Daniel James. Beeld Erik Pasman/Pro Shots
Noa Lang aan de bal tegen Wales, links Daniel James.Beeld Erik Pasman/Pro Shots

Noa Lang was misschien wel de meestbesproken Oranje-international van afgelopen week, na een nogal uitgesproken interview in de Vlaamse pers. De aanvaller kan er bovenal om lachen. ‘Al die mensen op internet: ik denk dat ze stiekem heel erg fan van mij zijn.’

Sjoerd Mossou

Nee, Noa Lang is niet echt een type dat snel zenuwachtig wordt. Voorafgaand aan de interland tegen Wales, die Oranje in blessuretijd met 2-1 won, had bondscoach Louis van Gaal het nog uitgebreid over ‘de stressfactor bij Oranje’ gehad, doelend op jonge spelers die soms kunnen verlammen als ze het nationale shirt aantrekken.

Jordan Teze, Cody Gakpo, Mark Flekken: ze hadden er woensdagavond allemaal last van gehad in Cardiff, zag Van Gaal. Eerder wees de bondscoach ook op Teun Koopmeiners, die volgens hem bij Atalanta vaak een veel hoger niveau haalde. “Dat heeft allemaal met stress, met spanning te maken,” aldus Van Gaal.

“Ik heb dat niet echt, nee,” zegt Lang daar echter over, laat op de woensdagavond in de catacomben van het Cardiff City Stadium. “Ik voel wel wat gezonde spanning, dat hoort erbij, maar ik ben nooit echt zenuwachtig. Ik denk altijd maar zo: ik speel in het Nederlands elftal omdat ik goed kan voetballen. Waarom zou ik me nerveus maken over iets wat ik heel goed kan? Ik vind voetbal altijd gewoon leuk.”

Hij praat zoals alleen hij dat kan: met de bravoure van de straat, de ogen achteloos. Het neemt niet weg dat ook Lang kritisch kan zijn over zijn eigen spel. In Cardiff speelde Oranje met een team vol invallers een ronduit moeizame eerste helft. Ook de oud-Ajacied had het lange tijd lastig, spelend in de rug van diepe spits Wout Weghorst in een zogenoemde ‘Hollandse driehoek’.

‘Het was zoeken’

“Dat was niet makkelijk,” zegt de aanvaller, die Club Brugge hoogstwaarschijnlijk verruilt voor AC Milan. “We hadden weinig diepgang voorin. Samen met Cody moest ik half in de rug van Wout spelen, als een soort halve buitenspeler, halve middenvelder. Maar ik draai altijd graag naar voren om een diepgaande speler weg te sturen. Dat ging nu bijna niet. Het was zoeken.”

In de tweede helft ging het ietsje beter, zowel bij Lang zelf als bij zijn ploeggenoten. Van Gaal was kritisch over een handvol spelers, maar vond Lang ‘heel redelijk’. “Ik denk dat het genoeg zegt dat hij mij niet wisselde,” zegt de voetballer zelf. “Dat betekent dat ik het toch best goed deed. Ik merk sowieso aan alles dat de bondscoach vertrouwen in mij heeft. Hij praat wel met me, maar laat me ook vrij. Hij waardeert me om hoe ik ben, denk ik.”

Dat bleek ook wel uit Van Gaals reactie op Langs veelbesproken interview in Het Laatste Nieuws, waarin hij zichzelf een hele reeks schouderklopjes gaf, zoals ‘Ik heb het Belgische voetbal veranderd.’ “Meneer Van Gaal moest er wel om lachen. Hij vond het wel mooi volgens mij. En meer mensen, hoor. Zeker de mensen die me een beetje kennen. Die kunnen dat wel waarderen.”

Maar was er dan niemand die hem adviseerde om voortaan wat meer bescheidenheid in acht te nemen? Om wat beter op zijn woorden te letten in het openbaar? “Nee, eigenlijk niet. Misschien omdat ze weten dat dat toch niet zoveel zin heeft. Ze weten hoe ik ben, ik ben altijd zo geweest. Ik hou ervan om gewoon te zeggen wat ik denk. En soms met een knipoog hè. Mensen moeten het ook weer niet zo serieus nemen allemaal.”

Voor de duvel niet bang

De reacties op sociale media waren niettemin hard. De voetballer kreeg uit alle hoeken kritiek, soms opbouwend, vaker met de botte bijl. “Ach, dat internet,” aldus Lang. “Het doet me helemaal niets, ik ben het gewend, die mensen kunnen mij echt niet raken. En ik denk dat ze stiekem heel erg fan van mij zijn. Anders maak je je toch niet zo druk om Noa Lang? Waarom zou je daar anders je tijd aan gaan verspillen?”

In België heeft hij ook veel fans, zeker onder de aanhangers van Club Brugge, waarmee Lang vorige maand kampioen werd. Die kijken soms verwonderd naar hem, soms met ergernis, maar veel Bruggenaren vinden het ook komisch en mooi: een kereltje dat voor de duvel niet bang is. Altijd vurig en met het hart op de tong. Lang: “En uiteindelijk is het voor mij ook een goede stap geweest om naar Club Brugge te gaan. Ik ben nu niet voor niets speler van het Nederlands elftal.”

In De Kuip, zaterdag tegen Polen en dinsdag wederom tegen Wales, is Lang vermoedelijk geen basisspeler. Van Gaal roemde afgelopen week nog uitvoerig het duo Memphis Depay-Steven Bergwijn, een koppel met een hoog rendement in het Nederland elftal. “Geeft niet, mijn kansen komen wel, en je weet het nooit,” zegt Lang. “Ik wil er straks staan op het WK, dat is mijn grote doel. Ik weet dat ik daar de kwaliteiten voor heb. De komende tijd ga ik er alles aan doen om dat te bewijzen.”

Bondscoach Louis van Gaal geeft Noa Lang instructies in Cardiff. Beeld MAURICE VAN STEEN/ANP
Bondscoach Louis van Gaal geeft Noa Lang instructies in Cardiff.Beeld MAURICE VAN STEEN/ANP
Meer over