Nike stopt met omstreden atletiekproject NOP

Sportkledingfabrikant Nike stopt met een omstreden atletiekproject in het Amerikaanse Portland. Het besluit om het Nike Oregon Project (NOP) te beëindigen is een direct gevolg van de recente schorsing van de leidinggevende coach Alberto Salazar, die ook de Nederlandse atlete Sifan Hassan begeleidde.

ANP
Sifan Hassan poseert met de gouden medailles van de 10.000 meter en de 1500 meter die ze heeft gewonnen op de wereldkampioenschappen Atletiek. Beeld ANP
Sifan Hassan poseert met de gouden medailles van de 10.000 meter en de 1500 meter die ze heeft gewonnen op de wereldkampioenschappen Atletiek.Beeld ANP

Salazar (61) werd ruim anderhalve week geleden tijdens de WK in Doha door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA voor vier jaar geschorst wegens het overtreden van dopingregels. De voormalige Amerikaanse marathonloper, van Cubaanse komaf, heeft laten weten tegen de straf in beroep te gaan.

Salazar fungeerde sinds 2016 als coach van onder anderen Sifan Hassan. De Nederlandse atlete won bij de WK goud op de 1500 en 10.000 meter. Ze moet nu op zoek naar een nieuwe coach en een ander trainingsoord.

Het USADA benadrukte in Doha dat bij de slepende dopingzaak tegen Salazar geen atleten waren betrokken die bij de WK in Qatar in actie zijn gekomen. Uit verklaringen van tien atleten die in de periode 2010-2014 aan NOP waren verbonden, is gebleken dat er geknoeid is met hun medische gegevens.

Olympische Spelen

Hassan reageerde in Doha geschokt op de verbanning van haar coach Salazar, die na het vonnis meteen zijn WK-accreditatie moest inleveren. De 26-jarige hardloopster onderstreepte in Qatar dat ze een ‘schone’ atlete is. “Ik heb nooit iets fouts genomen, mij is nooit iets aangeboden en ik heb nooit iets verdachts gezien.”

Kara Goucher, de ‘klokkenluider’ in de dopingzaak rond Salazar, pleitte eerder deze week al voor de opheffing van NOP in de huidige staat. “Maak er een einde aan. Huur nieuwe, betrouwbare coaches in en geef het een herstart,” betoogde de oud-atlete.

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie gaf in Doha aan dat Hassan mogelijk weer in Nederland op Papendal gaat trainen. “Alles hangt af van wie haar coach wordt. Er moet een klik zijn met Sifan. Dat over negen maanden de Olympische Spelen al beginnen, maakt het wel lastiger.”

Meer over