Plus

Nieuwe rampdag komt hard aan bij Jumbo: ‘Het gaat niet makkelijk worden in de bergen’

Jumbo-Visma beleefde zondag een rampdag in Frankrijk. De opgaves van klimmers Primoz Roglic en Steven Kruijswijk gaan doorwerken in de missie om Jonas Vingegaard in het geel naar Parijs te brengen. Opeens is de getalsmatige overmacht weg.

Daniël Dwarswaard
Jonas Vingegaard, in het geel, praat na met ploeggenoot Wout van Aert in het groen. Aan zijn val lijkt Vingegaard geen verwondingen te hebben overgehouden. Beeld ANP / EPA
Jonas Vingegaard, in het geel, praat na met ploeggenoot Wout van Aert in het groen. Aan zijn val lijkt Vingegaard geen verwondingen te hebben overgehouden.Beeld ANP / EPA

Eén voor één komen ze aan bij de teambus van Jumbo-Visma. Tiesj Benoot heeft een grote wond op zijn heup en schiet de bus in voor een behandeling. De gezichten van Christophe Laporte, Sepp Kuss en Nathan Van Hooydonck staan chagrijnig, zeker als er ook nog direct een staafje in de neus moet voor de wekelijkse coronatest. Van Wout van Aert en Jonas Vingegaard staan alleen de fietsen tegen de bus geparkeerd. Ze staan op het podium, want de groene en de gele trui zijn nog gewoon van hen. Van Aert werd in de etappe overigens tweede achter landgenoot Jasper Philipsen in de sprint in Carcassonne.

Maar daar gaat het nu niet over. Twee belangrijke renners melden zich na de etappe in de bloedhitte níet meer bij de bus. Primoz Roglic is ’s ochtends in Rodez niet opgestapt. Hij sleepte zich na zijn val van anderhalve week geleden in de kasseienrit door de dagen. Roglic had nog een belangrijk aandeel in de masterclass die Jumbo gaf in de etappe naar de Col du Granon, maar nu is hij op. Leeg. Hij voelt en de ploegleiding ziet dat hij geen volwaardige steun meer kan zijn voor Vingegaard. Weer eindigt de Tour voor Roglic in een deceptie, voor het derde jaar op rij.

Beste versie van zichzelf

Daar blijft het niet bij: Steven Kruijswijk valt op zestig kilometer van de streep. Zijn schouder vliegt uit de kom en hij weet direct: mijn Tour is voorbij. Erg wrang, want Kruijswijk had de laatste weken de beste versie van zichzelf gevonden: klimmend met de besten, sleurend op het vlakke. Hij wordt een ambulance ingeschoven en Jumbo moet verder zonder zijn meest ervaren renner. Om de rampdag compleet te maken: een paar kilometer verder liggen ook Vingegaard en Benoot op het warme asfalt. Met hulp van Laporte komt Vingegaard het restant van de hectische etappe door.

Het was dus weer een rampdag voor Jumbo deze Tour. Op de kasseien in week één verloor Jumbo tijd, nu manschappen. Zes versus zes is het nu, het aantal renners van Jumbo tegen de concurrenten van UAE met kopman Tadej Pogacar. Maar vooral: met Kruijswijk en Roglic verliest Vingegaard twee luxeknechten voor het hooggebergte. Qua pure klimmers blijft alleen de Amerikaan Sepp Kuss over.

Het gaat de dynamiek in deze Tour onherroepelijk veranderen. Na de rustdag van maandag staan drie Pyreneeënritten op het menu. Terrein waar Pogacar ongetwijfeld grote aanvalsplannen heeft. Hij zal, nog meer dan normaal, bloed ruiken. Vingegaard, die schaafwonden heeft, maar zich verder redelijk voelt, zegt: “We verliezen twee belangrijke en sterke renners, maar we blijven vechten tot Parijs.”

‘Een knecht die voor drie telt’

Ploegleider Grischa Niermann is duidelijker: “Het gaat niet makkelijk worden in de bergen. Vandaag is gewoon een ‘kutdag’. Op dit moment hebben we het onder controle, maar we gaan het zien. Steven was goed in vorm en had een belangrijke rol in de ploeg, maar we moeten het nu doen met zes tegen zes. Dit was een slechte dag voor ons, maar die horen er helaas bij. Nu is het een kwestie van het hoofd koel houden. Gelukkig komt er nu een rustdag.”

Het komt allemaal ongelukkig samen: de keuze om Roglic niet meer te laten starten en de valpartij van Kruijswijk. Om Roglic nog door deze etappe heen te sleuren en te hopen op beter na de rustdag, was echter geen optie. Niermann: “Als hij nog een rol had kunnen spelen, dan was hij hier nog geweest.”

Dus valt de naam van Van Aert snel, zoals zijn naam altijd snel valt. Als winnaar, als tijdrijder, als klimmer, als de ultieme renner. Ook nu is Niermann weer duidelijk: “We krijgen drie Pyreneeënritten. Die gaat Wout niet winnen, dus hij gaat volledig in dienst van Jonas rijden. We mogen erg blij zijn met zo’n renner in de ploeg. Hij gaat de komende week zeer belangrijk voor ons zijn in de bergen. Met hem hebben we er een knecht bij die voor drie telt.”

Meer over