Plus

Niet-gevaccineerde handbalster Yvette Broch voelt niets voor isolement op Spelen

Vooralsnog ‘niet meer dan twee’ ­Nederlandse atleten gaan ongevaccineerd naar de Spelen in Tokio. Zij worden extra beschermd om de kans te verkleinen dat ze corona oplopen. Juist die aanvullende maatregelen waren voor handbalster Yvette Broch reden zich terug te trekken.

Rik Spekenbrink
Yvette Broch. Beeld Hollandse Hoogte/Presse Sports
Yvette Broch.Beeld Hollandse Hoogte/Presse Sports

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, betreurt het besluit van Broch. “Ik ken haar als een geweldige handbalster en een mooi sportmens. Jammer dat ze me niet gebeld heeft,” zegt hij.

Broch, die niet overtuigd is van het coronavaccin, ervaart de extra maatregelen die de sportkoepel heeft bedacht als een straf. Zij vindt dat ze in Tokio in een isolement wordt geplaatst. Hendriks: “Wij hebben uiteraard ook de verantwoordelijkheid om voor niet-gevaccineerde sporters veilige Olympische Spelen te faciliteren. Ik vermoed dat dat er niet meer dan twee zullen zijn. Zij mogen niet in ­grotere, oncontroleerbare ruimtes komen, zoals bijvoorbeeld eetruimtes. Wie niet gevaccineerd is, loopt een groter risico om positief te testen, met directe uitsluiting van de Spelen als mogelijk gevolg. En dat hangt ook iemand die als close contact wordt beschouwd boven het hoofd.”

Gevoelig

Dat Broch (30) de extra regels ervaart als een isolement, kan Hendriks begrijpen. “Maar eerlijk gezegd: alle gewone maatregelen gaan voor sommigen ook zo voelen. Het worden voor ons allemaal niet de leukste omstandigheden. Overigens zijn we nog niet klaar met alle voorbereidingen. Ik las dat Yvette denkt niet in de TeamNL-lounge te mogen komen. Dat gaan we natuurlijk regelen voor de paar niet-gevaccineerde sporters, desnoods met een sneltest aan de deur.”

De regels zijn niet door Japan of het IOC opgelegd, zegt Hendriks. “Maar we weten wel hoe gevoelig dit ligt in Japan. Daarom hebben we atleten ­altijd geadviseerd zich te laten vaccineren, maar nooit verplicht. Het is jammer dat Yvette de informatiecampagnes hierover als een druk heeft ervaren, dat was uiteraard niet het idee achter die webinars.”

Meer over