Niemand wil Gareth Bale nog hebben

Real Madrid wil dringend af van Gareth Bale. Eén probleem: er is geen enkele club die interesse heeft in de 30-jarige Welshman.

Edwin Winkels
De 30-jarige Gareth Bale van Real Madrid zit op de schopstoel omdat hij slecht bij het team past. Beeld Justin Lane/EPA
De 30-jarige Gareth Bale van Real Madrid zit op de schopstoel omdat hij slecht bij het team past.Beeld Justin Lane/EPA

Een promofilmpje van Real Madrid, maart dit jaar. De spelers ondervragen elkaar in een vliegtuig. Luka Modric, Kroaat, wil wat weten van Gareth Bale, Welshman. “English?” vraagt Modric vooraf, maar het wordt Spaans, dat spreekt hij vloeiend. “Welke drie dingen doe je altijd in je bagage?” Bale antwoordt, in het Engels: “Ik heb geen idee wat je net hebt gezegd.”

Ronaldo

Trainer Zinédine Zidane heeft het nooit publiekelijk verkondigd, maar het totale gebrek aan aanpassing van Bale in zes jaar Madrid moet een van de belangrijkste redenen zijn om hem kwijt te willen. De voertaal op en rond het veld is Spaans. De Duitser Toni Kroos en de Fransman Raphaël Varane hebben er net als Modric geen moeite mee. Maar Bale? De Braziliaan Marcelo, eerder dit jaar: “Ik had Ronaldo naast me zitten in de kleedkamer, ik mis hem erg, we spraken zoveel met elkaar. Aan mijn andere kant zit Bale, maar die zegt nooit wat, alleen soms in het Engels.”

“We hopen voor iedereen dat hij zo snel mogelijk vertrekt,” waren de even duidelijke als harde woorden van Zidane bij de start van de voorbereiding, vorige maand. Op dat moment leek Bale bij Jiangsu Suning te tekenen; hij reisde naar China, maar de overgang ging niet door. Volgens sommigen omdat Real het bod van de Chinezen niet aanvaardde, volgens anderen omdat Bales vrouw en hun drie kinderen niet naar China willen.

Daarna waren er geen transfergeruchten meer, wel spanningen en incidenten. Zidane heeft hem nauwelijks laten spelen, Bale werd betrapt op golfen in Madrid tijdens ziekteverlof terwijl zijn ploeg een wedstrijd verloor en zijn zaakwaarnemer gaat tekeer tegen de club. Het belangrijkste: niemand wil de international uit Wales overnemen. Bale zou bij Real bruto 30 miljoen euro per jaar verdienen. Zijn contract loopt tot juni 2022.

Respect

Een tijdelijke oplossing is volgens zaakwaarnemer Jonathan Barnett niet aan de orde. “Gareth is een van de beste spelers ter wereld, hij verdient respect. Ik kan garanderen dat hij niet verhuurd zal worden.”

In zes jaar bij Real maakte Bale 102 doelpunten in 231 wedstrijden, won hij viermaal de Champions League en één keer het landskampioenschap en de beker. Mede vanwege vele blessures heeft hij geen stempel op het spel kunnen drukken of het gat dat Ronaldo achterliet kunnen opvullen.

Meer over