Nederlandse teamsprinters pakken weer wereldtitel: ‘Het is gestoord’

Met een ‘gestoorde’ tijd pakten de Nederlandse teamsprinters woensdagavond voor het derde jaar op rij de wereldtitel. ‘Dit is een mooie klap voor de concurrentie.’

ANP
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland  tijdens hun wereld­recordrace.   Beeld BSR Agency
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland tijdens hun wereld­recordrace.Beeld BSR Agency

Twee keer op een dag een wereldrecord rijden: “Het is gestoord,” zei Harrie Lavreysen die beide keren ‘zijn’ tweede ronde onder de 12 seconden aflegde. Dat had nog nooit iemand gedaan, zoals Jeffrey Hoogland met 12,2 een niet eerder vertoonde tijd over de slotronde liet zien. “Ik begrijp het zelf ook niet,” zei Hoogland, die meteen zijn ticket voor de Spelen in Tokio veiligstelde.

Hoogland moest sneller zijn dan Matthijs ­Büchli, die in de kwalificaties als derde man van de drietraps­raket de tijd moest neerzetten. Dat deed de Noord-Hollander in een ronde van 12,8 seconden. Hoogland dook er met 12,2 nog even flink onder. Büchli hield dan ook een dubbel gevoel over aan zijn prestatie. Hij mocht ook een gouden medaille in ontvangst nemen, maar moet nu hopen dat wielerbond KNWU een vierde baansprinter wil meenemen naar de Spelen.

Nederland, met Roy van den Berg als starter, zette in de eerste ronde een wereldrecord (41,275) neer, om daarna in de finale de Britten een pak slaag te geven: 41,225 tegen 42,400. Het is een verschil waarvan ook de Australiërs (derde) en de Fransen, vorig jaar nog verliezend ­finalist tegen Nederland, flink schrokken.

Met en tegen elkaar

“Mooi toch, dit is een klap voor de anderen,” zei Hoogland, die genoot, maar tegelijkertijd niet te lang bij de memorabele finale wilde stilstaan. “Er komen nog meer wedstrijden hier.” Hij komt nog uit op de sprint en, donderdag, op de keirin, het onderdeel waarop Matthijs Büchli zijn wereldtitel verdedigt. Hoogland: “Na dit WK ga ik alles een plekje geven. We hebben deze prestatie aan elkaar te danken. We vechten met en tegen elkaar. In het verleden had ik daar moeite mee, maar het hoort bij topsport. Ik ben blij dat ik nu zeker ben van Tokio.”

Met Lavreysen en Hoogland heeft Nederland de twee snelste baanrenners ter wereld in de ploeg. “Daar kom je een heel eind mee,” wist Hoogland, “maar ik ben net zo blij dat we Roy ­erbij hebben als starter. Dit is gewoon een erg goede lichting.” Van den Berg zette bij beide ­records een openingsronde van 17,0 neer.

Lavreysen had het eerder al aangekondigd: dat wereldrecord – in 2013 op hoogte gereden door de Duitsers in Mexico – moest maar eens sneuvelen. “Zeker, maar dan meteen zes tienden eraf en in de finale daarna nog sneller? Twee jaar geleden heb ik gezegd dat ik in Tokio onder de 12 seconden wilde rijden. Dat lukt nu al. Het is echt gestoord.”

Kirsten Wild won woensdag haar derde wereldtitel op de scratch. Beeld Getty Images
Kirsten Wild won woensdag haar derde wereldtitel op de scratch.Beeld Getty Images

Wild wint weer

Kirsten Wild is voor de derde keer in haar loopbaan wereldkampioene ­geworden op het onderdeel scratch. Daarmee bezorgde ze Nederland woensdag in Berlijn het eerste goud bij de WK baanwielrennen. Wild, die eerder in 2015 en 2018 de beste van de wereld was, sprintte van kop af naar de winst. Daarmee werd ze de eerste vrouw met drie wereldtitels op de scratch.

Wild reed voor het eerst met een iets zwaarder verzet en zag tot haar genoegen dat de wedstrijd over 40 ronden – 10 kilometer – in een strak tempo werd afgelegd. “Als het zo’n wedstrijd wordt van hollen en stilstaan, dan ben ik de sjaak. Nu was het koersverloop gunstig voor mij. Al met al was dit een goede testcase.”

Wild komt dit WK nog uit op het omnium, de koppelkoers en de puntenkoers.

Woensdag nam ze bij het ingaan van de voorlaatste ronde de kop. “Ik had bedacht dat ik vroeg op kop wilde komen en dan zou proberen iets te temporiseren. Ik moest wat overhouden. Dat is gelukt’”

Ze is niet, vertelde ze, helemaal zeker of haar zwaardere versnelling de sleutel tot het succes is geweest. “Het zou kunnen, maar je moet in de eerste plaats goede benen hebben natuurlijk.”

Die had Wild, zoals zo vaak op dit niet-olympische onderdeel, waarop ze als een van de favorieten was gestart. “Dat geeft wel druk. Ik weet dat anderen mijn naam omcirkeld hebben, maar je went eraan.”

Meer over