Nederlandse atlete gepakt met 50 kilo drugs

De Amsterdamse atlete Madiea G. zit in Duitsland vast omdat ze geprobeerd heeft 50 kilo drugs het land binnen te smokkelen. Het gaat om crystal meth en xtc met een geschatte straatwaarde van 2 miljoen euro.

Sander van Mersbergen
Door de politie in beslag genomen xtc-pillen. Beeld Politie
Door de politie in beslag genomen xtc-pillen.Beeld Politie

Eerder werd al bekend dat een 26-jarige Nederlandse atlete vastzit wegens drugssmokkel. Een betrouwbare bron bij justitie in Duitsland bevestigt nu dat het om Madiea G. gaat. De atlete van de Amsterdamse atletiekvereniging Phanos verdween na haar laatste wedstrijd op 15 juni spoorloos. Vorige week bleek dat ze vastzit in Duitsland.

G. liep op 18 juni tegen de lamp bij een routinecontrole van de douane. De in haar auto gevonden drugs hebben volgens justitie een straatwaarde van ongeveer 2 miljoen euro. De Amsterdamse werd aangehouden op snelweg A3, vlak over de grens bij Arnhem, ter hoogte van Elten. Toen ze aan douaniers vertelde dat ze onderweg was naar een training in Düsseldorf, vertrouwden die het niet en moest ze haar bagage laten zien.

Sportschoenen

Achterin haar auto stonden tassen en dozen. De atlete zei dat daarin sportschoenen zaten, maar het douanepersoneel vond er pakketten, verpakt in aluminiumfolie. Toen daarin drugs bleken te zitten, werd ze gearresteerd. Daarna werd de auto verder onderzocht. Het ging om 25 pakketten, met een gezamenlijk gewicht van 50 kilo.

De Amsterdamse zit nu vast voor onderzoek, meldt een woordvoerder van de Duitse justitie in Kleve. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en het consulaat in Düsseldorf kunnen de identiteit van de aangehouden vrouw overigens niet bevestigen.

Madiea G. verdween spoorloos na haar laatste wedstrijd, op 15 juni in Rabat. Vorige week bleek dat ze vastzit in Duitsland, maar onbekend is waarom. Haar familie heeft aan de Atletiekunie laten weten dat ze de komende tijd niet deel kan nemen aan trainingen en wedstrijden vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’.

Sportbonden

Bij de Atletiekunie heerst ondertussen nog steeds grote verwarring over het lot van G. De bond weet alleen dat ze vastzit, niet waar of waarvoor. Drugssmokkel is wel een van de scenario’s die de revue zijn gepasseerd, zegt een woordvoerder. Ook de manager van G. weet nog steeds niet wat er aan de hand is.

De Atletiekunie gaat er inmiddels vanuit dat de estafetteploeg waarmee G. zich plaatste voor de WK atletiek, zich zonder haar op het toernooi in Doha voorbereidt. “Dat is voor ons eigenlijk een voldongen feit,” stelt technisch directeur Ad Roskam.

Madiea G., die in 2016 deelnam aan de Olympische Spelen en zich ook plaatste voor het WK atletiek dat in september in Doha wordt gehouden, heeft bij de landelijke sportkoepel NOC*NSF de A-status. Dat betekent dat ze recht heeft op een maandinkomen van 2269 euro, een lease-auto en allerhande ondersteuning.

G. is de A-status nog niet kwijt, meldt een woordvoerder van de bond. Eerst wil NOC*NSF weten wat er precies aan de hand is. In de reglementen staat dat een sporter die de status heeft ‘zich moet gedragen in overeenstemming met algemeen maatschappelijke normen en waarden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten’.

Meer over