Update

Nederlands kampioene De Jong: Met dank aan de ploeg

Antoinette de Jong is de nieuwe Nederlands kampioene allround. De twintigjarige schaatsster liet zich zondag in Thialf op de afsluitende 5000 meter niet verrassen. In de laatste rit tegen nummer twee Annouk van der Weijden, die 6 seconden moest goedmaken op de koploopster, bleef De Jong prima overeind. Achter de zegevierende Van der Weijden (7.04,55) reed de Friezin de tweede tijd (7.05,93).

Antoinette de Jong. Beeld ANP
Antoinette de Jong.Beeld ANP

Linda de Vries, die met 7.12,96 de vierde tijd reed, pakte achter Van der Weijden brons in het eindklassement. De 27-jarige rijdster veroverde eerder bij de NK allround zilver (2012) en brons (2015).

De Jong loste teamgenote Ireen Wüst als titelhoudster af. De viervoudig olympisch kampioene koos dit weekeinde voor de NK sprint, als voorbereiding op de WK afstanden half februari in Rusland. Wüst kwam zaterdag in Heerenveen als zesde uit in het eindklassement.

De Jong ondertekende na haar veelbelovende seizoen 2013-2014, met onder meer de wereldtitel allround bij de junioren, een contract voor twee jaar bij Team Clafis. Onder de veeleisende Friese coach Jillert Anema kwam de talentvolle Friezin echter niet tot bloei. Na een teleurstellend seizoen besloot ze te vertrekken en begon ze bij het toenmalige Team4Gold, nu team Justlease.nl, met onder anderen Wüst aan een nieuw avontuur.

In haar eerste seizoen maakt De Jong de verwachtingen volledig waar in haar nieuwe ploeg. Bij de NK afstanden eind december behaalde ze zilver op de 3000 meter. Begin deze maand pakte De Jong brons bij de EK allround, achter Wüst (zilver).

Antoinette de Jong. Beeld ANP
Antoinette de Jong.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Jong: met dank aan de ploeg
Als klein meisje droomde ze er al van. ,,Ik zag elk jaar nieuwe schaatsers met de kampioenskrans een ereronde rijden in Thialf. Ik dacht steeds: dat wil ik ook. Geweldig dat het nu gelukt is'', liet Antoinette de Jong (20) zondag glunderend weten. Met een sterke vierkamp (een keer goud op de 500 meter, drie keer zilver) veroverde de Friezin voor de eerste keer in haar veelbelovende loopbaan de Nederlandse titel allround. ,,Met dank aan mijn ploeggenoten en de technische staf'', sprak de nieuwe blikvanger van Justlease.nl dankbaar. ,,Zij hebben mij er weer bovenop geholpen.''

De Jong beleefde een 'rotjaar' bij Team Clafis. Onder de hoede van coach Rutger Tijssen en kopvrouw Ireen Wüst kwam ze als schaatsster weer tot leven. ,,Ik ben van heel ver gekomen'', gaf ze toe. ,,Deze titel geeft veel vertrouwen voor de komende WK's. Voor mij is het extra speciaal dat ik hier juist op mijn thuisbaan mijn eerste grote seniorentitel win. Ik loop nu met een grote lach rond, die waarschijnlijk nog lang op mijn gezicht te zien zal zijn.''

undefined

Meer over