Update

Nageeye en Brinkman lopen Nederlandse records bij marathon van Rotterdam

Bij de marathon van Rotterdam zijn twee Nederlandse records verbroken. Abdi Nageeye liep zijn eigen record van drie jaar geleden uit de boeken. Bij de vrouwen verbeterde Nienke Brinkman het negentien jaar oude record.

Het Parool en ANP
Abdi Nageeye en Nienke Brinkman, de twee nieuwe Nederlandse recordhouders, maken een ereronde na de finish van de Marathon van Rotterdam. Beeld ANP /  ANP
Abdi Nageeye en Nienke Brinkman, de twee nieuwe Nederlandse recordhouders, maken een ereronde na de finish van de Marathon van Rotterdam.Beeld ANP / ANP

Nageeye, de 33-jarige winnaar van olympisch zilver kwam na 42,195 kilometer als eerste over de finish op de Coolsingel in 2.04.56. Hij dook daarmee ruim onder de 2.06.17 die hij drie jaar geleden in Rotterdam liep. Nageeye sprintte de laatste honderden meters zij aan zij met de Ethiopiër Leul Gebresilase. De Nederlander was net iets rapper. Hij is de eerste Nederlandse winnaar van de marathon van Rotterdam.

“Dit is een droom die vroeger zo ver weg leek,” zei de atleet kort na de finish tegen de NOS. “Eigenlijk al sinds 2010, toen ik mezelf de vraag stelde of ik mijn studie zou voortzetten of alles op de atletiek zou gaan zetten. (...) Eind vorig jaar dacht ik dat ik kon winnen in New York, maar toen maakte ik een dikke fout. Nu heb ik Rotterdam gewonnen. Ik besef het nog niet. Ik ben heel trots en blij.”

Zijn Belgische vriend Bashir Abdi, die vorig najaar de wedstrijd in Rotterdam won in een Europees record van 2.03.36, moest bij het ingaan van de laatste kilometer een gaatje laten. Abdi arriveerde als vierde in 2.05.23, kort achter de Keniaan Reuben Kipyego (2.05.12).

Björn Koreman eindigde als negende in 2.10.32. De Brabantse atleet verbeterde daarmee zijn persoonlijk record, maar kwam een halve minuut tekort voor de limiet voor de WK atletiek deze zomer in Eugene. Hij voldeed wel ruim aan de limiet voor de EK in München.

Abdi Nageeye wist de Ethiopiër Leul Gebresilase in de eindsprint net voor te blijven.  Beeld ANP /  ANP
Abdi Nageeye wist de Ethiopiër Leul Gebresilase in de eindsprint net voor te blijven.Beeld ANP / ANP

Nienke Brinkman

Bij de vrouwen heeft Nienke Brinkman het negentien jaar oude Nederlands record verbeterd. De 28-jarige atlete zette aan de finish de klok stil op 2.22.51. Ze liep daarmee de 2.23.43 van Lornah Kiplagat uit de boeken. Kiplagat liep die tijd in 2003, in de marathon van New York.

Brinkman eindigde in de wedstrijd als tweede. Ze moest alleen de Ethiopische Haven Hailu voor zich dulden, die won in 2.21.59 officieus.

Brinkman doet pas sinds het voor jaar van 2020 aan hardlopen. Daarvoor was ze een fanatiek hockeyster. In betrekkelijk korte tijd heeft ze zich tot een Nederlandse toploopster ontwikkeld. Ze liep vorig jaar bij haar debuut op de marathon 2.26.34, toen de derde tijd ooit gelopen door een Nederlandse atlete. Zondag in Rotterdam, haar tweede wedstrijd over 42,195 kilometer, was ze de snelste Nederlandse marathonlooptser aller tijden.

null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Volgens Lornah Kiplagat ligt voor Brinkman een geweldige toekomst op de marathon in het verschiet. Kiplagat feliciteerde de nieuwe marathonsensatie met haar Nederlands record waarmee ze Kiplagats negentien jaar oude record (2.23.43) uit de boeken liep. ‘Ze zag er heel sterk uit,’ twitterde Kiplagat, die destijds tot de absolute wereldtop behoorde.

Brinkman is nog niet zo ver, wat niet heel verwonderlijk is. De 28-jarige atlete doet pas sinds het begin van de coronapandemie serieus aan hardlopen. Ze liep vorig jaar bij haar debuut op de 42,195 kilometer al wel 2.26.34 en verbaasde daarmee al de Nederlandse atletiekwereld. Met de 2.22.51 in de Maasstad bevestigde ze haar grote talent voor de klassieke afstand. Ze prijkt er nu al mee op de derde plaats in de Europese ranglijst van dit jaar.

Soepele tred

“Ik voelde me zo goed in de voorbereiding op deze marathon, dat mijn trainer zei dat ik wel kon weggaan op een tijd van 2.24. Toen heb ik hem gezegd dat ik dan het Nederlands record wel kon aanvallen,” zei de geboren Leiderdorpse, die woont in Zürich waar ze geofysica studeert.

Zondag geselde Brinkman met verbazingwekkend soepele tred de bodem van Rotterdam. “Ik gaf er vooraf geen ruchtbaarheid aan, want ik wilde mezelf ook geen druk opleggen. Er waren namelijk wel twijfels, maar in de race ging het heel goed. Ik kon heel constant het recordschema aanhouden en toen mijn ‘hazen’ klaar waren, ben ik gaan versnellen. Al voelde dat niet zo, maar ik kon een paar vrouwen voor mij inhalen en dat gaf me een boost.”

Geweldige sfeer

Brinkman was dolblij met haar toptijd. “Ik besefte het pas toen ik die 2.22 op de klok zag staan. Het publiek sleepte me er ook doorheen. Wat een geweldige sfeer. Mijn familie en vrienden stonden langs de kant, ik kon gelukkig nog even naar ze zwaaien toen ik voorbijkwam.”

Ze moet wennen aan de onwaarschijnlijk snel vergaarde status van snelste Nederlandse marathonloopster aller tijden, maar ze weet wel wat ze wil. “Ik beleef het allemaal nog als een droom, maar ik wil wel volle bak doorgaan in deze sport. Ik wil zeker een keer aan de Olympische Spelen deelnemen en deze zomer wil ik proberen zo hoog mogelijk te eindigen op de marathon bij de EK in München”, zegt de atlete, die ook fervent aan trailrunning doet. “Dat werkt goed voor mij. Het is een totaal andere discipline, maar het helpt heel erg om de geest en het lichaam sterker te maken.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over