PlusSport

Nadal ontsnapt op Indian Wells aan vroege uitschakeling

Rafael Nadal. Beeld AFP
Rafael Nadal.Beeld AFP

Rafael Nadal is in de tweede ronde van het masterstoernooi van Indian Wells aan uitschakeling ontsnapt. De Spanjaard stond zaterdag in de beslissende set met twee breaks achter tegen Sebastian Korda, maar wist alsnog te winnen.

Het Parool

De als vierde geplaatste Nadal, die in de eerste ronde niet in actie hoefde te komen, zette de Amerikaanse nummer 38 van de wereld na tweeënhalf uur spelen met 6-2, 1-6, 7-6 (3) aan de kant.

De Spanjaard maakte in de derde set een 5-2-achterstand ongedaan. Op de belangrijke momenten was Korda zijn zenuwen niet de baas; hij produceerde in de slotfase veel onnodige fouten. Na een 3-2-voorsprong in de beslissende tiebreak verloor hij vijf punten op rij.

“Ik dacht dat het klaar was,” zei Nadal. “In Australië had ik hetzelfde gevoel,” refereerde hij aan de eindstrijd van de Australian Open tegen Daniil Medvedev. “Maar dat betekent niet dat ik opgeef en niet meer blijf vechten. Voorafgaand aan de game op 5-2 dacht ik: oké, ik speel slecht, maar als ik verlies, wil ik toch eindigen met een goed gevoel.”

De 35-jarige Nadal heeft dit jaar nog steeds geen wedstrijd verloren. Hij won alle drie de toernooien waaraan hij deelnam: Melbourne, Australian Open en Acapulco. Kort voor het duel met Korda maakte de Spanjaard al bekend dat hij niet in actie gaat komen op het masterstoernooi van Miami dat over ruim een week begint.

In navolging van Nadal ontsnapte ook de Griek Stefanos Tsitsipas aan een vroege exit. De Griekse nummer 5 van de wereld sloeg zich met 7-6 (5), 3-6, 7-6 (5) langs Jack Sock. In de beslissende tiebreak stond de Amerikaan met 5-4 voor, waarna hij drie punten op rij verloor.

Eerder op de dag bereikte Daniil Medvedev eveneens de derde ronde. Hij versloeg Tomas Machac uit Tsjechië met 6-3, 6-2 en boekte zijn eerste overwinning als de nummer één van de wereld.

Osaka in tranen

Naomi Osaka haalde de tweede ronde níét. De viervoudig grandslamkampioen uit Japan was met 6-0, 6-4 kansloos tegen de Russin Veronika Koedermetova, die onder de neutrale vlag meedoet.

De voormalige nummer één van de wereld verliet de baan na de partij in tranen. Tijdens de wedstrijd was ze ook al emotioneel geworden. Vroeg in het duel had iemand vanaf de tribunes ‘Naomi, you suck’ geroepen. Osaka vroeg de umpire actie te ondernemen, maar dat gebeurde niet.

“Om eerlijk te zijn, zijn er vaker dingen naar me geroepen en dat vond ik niet zo erg. Maar ik heb beelden gezien van toen Venus en Serena Williams hier in Indian Wells beledigd werden,” zei Osaka na afloop. “Ik raad je aan die eens te bekijken. Ik weet niet waarom, maar het zat me enorm dwars. Ik probeer niet te huilen.”

Venus en Serena Williams boycotten het toernooi in Californië jarenlang na een incident in 2001. Ze werden uitgejouwd door het publiek en gaven aan dat als ‘traumatisch’ te hebben ervaren.

Osaka, afgezakt naar plek 78 op de wereldranglijst, was in 2018 de sterkste op Indian Wells. (ANP)

Meer over