Na vier keer brons nu goud voor Groot

EINDHOVEN -Tijdens de tweede finaleavond van de Europese kampioenschappen zwemmen in Eindhoven verraste Chantal Groot met een gouden medaille op de 50 meter vlinderslag.Ze tikte aan in een persoonlijk record van 26,03 seconden. Inge Dekker (26,30) moest zich tevreden stellen met het zilver.

Groot (25) en Dekker (22) waren wereldrecordhoudster Therese Alshammar te snel af. De Zweedse ging als tijdsnelste de finale in, maar ze eindigde uiteindelijk als vierde.

Groot verklaarde geïnspireerd te zijn door het goud van de Nederlandse estafetteploeg, dinsdagavond. ''Onze ploeg deed het zo goed dat ik weer voor goud wilde gaan. Ik had graag onder de 26 seconden gezwommen, maar dit is ook fantastisch.''

Het was de vijfde medaille van Groot op de niet-olympische discipline. Sinds 1999 won de Amsterdamse, die als seriezwemster van de estafetteploeg al goud in ontvangst had mogen nemen, vier keer brons. Groot: ''Dit belooft wat voor de 100 vlinder.''

Voor Dekker, regerend Europees kampioen op de 100 vlinder, was het zilver op de halve afstand bijzaak. Zo'n tien minuten voor haar vlinderfinale had ze zich als tweede tijdsnelste (54,13 seconden) geplaatst voor de finale van de 100 vrij. Die wordt vanavond gezwommen. Zoals verwacht ging Marleen Veldhuis als snelste naar de eindstrijd: 53,67.

Vanwege haar snelle tussentijd tijdens de estafette - haar 52,62 was de snelste 100 meter met vliegende start ooit - is Veldhuis de torenhoge favoriet voor die finale.

Ook al omdat wereldrecordhoudster Britta Steffen zich voor de EK afmeldde met een schouderblessure. Daarom zijn de ogen in de Tongelreep vanavond vooral gefixeerd op de klok.

De 28-jarige Twentse is zo goed in vorm dat een wereldrecord op het koningsnummer tot de mogelijkheden behoort, al wilde ze dat woord zelf niet in de mond nemen.

Alhoewel alleen Veldhuis en Dekker namens Nederland in actie kwamen voor de halve finales van de 100 vrij, maakten Ranomi Kromowidjojo en Hinkelien Schreuder wederom veel indruk tijdens de series van die afstand. Ze zwommen met respectievelijk 54,24 en 54,59 persoonlijke records en de vierde en vijfde tijd in de series. Omdat zich per land maximaal twee zwemsters plaatsen bij de beste zestien, moesten het tweetal in de avonduren toch vanaf de tribune toekijken.

In de 'swim-off' van de 100 vrij na de series - door bondscoach Verhaeren ingelast om de ranglijst van de acht geplaatste estafettezwemsters te bepalen - was Manon van Rooijen de snelste. Ze zwom met 55,07 een persoonlijk record, voor Saskia de Jonge (55,28, ook een persoonlijk record) en Groot (55,82).

© Het Parool, 20-03-2008

Meer over