Plus

Na vier dagen verhoor is justitie voorlopig klaar met voormalig Fifa-baas Blatter

Na vier dagen is het verhoor van voormalig Fifa-voorzitter Sepp Blatter door de Zwitserse justitie voorbij. De 85-jarige gewezen bestuurder, die wordt verdacht van fraude en onnauwkeurige bedrijfsvoering, liet weten dat hij opgelucht is.

Het Parool
Sepp Blatter bleef opgewekt kijken als hij zich weer moest melden bij justitie in Zürich. Beeld AP
Sepp Blatter bleef opgewekt kijken als hij zich weer moest melden bij justitie in Zürich.Beeld AP

Vermoedelijk beslist justitie binnen enkele weken of er vervolgstappen komen zodat Blatter juridisch wordt vervolgd. De zaak draait om verdachte betalingen aan Michel Platini, de ook al geschorste voormalig voorzitter van de Uefa.

De wereldvoetbalbond Fifa schorste Blatter in 2015 voor acht jaar vanwege de dubieuze betaling aan Platini. De oud-voorzitter van de Uefa ontving in 2011 ruim 1,8 miljoen euro voor werkzaamheden die hij in de jaren daarvoor als consultant zou hebben verricht. Voor deze betaling is geen schriftelijk contract tussen de Fifa en Platini.

Belangenverstrengeling

De schorsing van Blatter werd later teruggebracht tot zes jaar, maar dit najaar komt daar nog zeven jaar bij. De ethische commissie van de Fifa acht hem ook schuldig aan plichtsverzuim, belangenverstrengeling en het aanbieden of aanvaarden van geschenken en bonussen.

Na de derde verhoordag in Zürich, waar het hoofdkantoor van de Fifa staat, zei een woordvoerder van Blatter dat de verhoren slopend waren geworden. “Hij moet steeds maar weer hetzelfde zeggen. De officier van justitie wil niet accepteren dat er een mondeling contract tussen Blatter en Platini was. De heer Blatter is nog steeds optimistisch, maar het is een beetje vermoeiend voor hem gezien zijn medische situatie. Maar hij zal doorgaan, hij blijft vechten voor zijn rechten.” Blatter mocht vanwege medische redenen niet langer dan 90 minuten verhoord worden. Hij onderging begin dit jaar een zware hartoperatie en is daar nog onvoldoende van hersteld.

Na de vierde en laatste verhoordag zei Blatters woordvoerder gisteren dat de voormalige Fifa-bestuurder blij is dat de ondervragingen voorbij zijn. “Blatter is opgelucht. Hij is blij dat het afgelopen is. Het was zwaar voor hem deze week, mentaal en fysiek.” (ANP)

Meer over