PlusNieuws

Na 21 jaar won het Nederlands elftal eindelijk weer van Duitsland

In november verloren de Oranje-vrouwen kansloos van de Verenigde Staten (0-2). Een ander topland, Duitsland, werd woensdag wél verslagen (2-1). Bemoedigend, met het oog op de Olympische Spelen.

Tim Reedijk
Dzsenifer Marozsan (L) en Danielle van de Donk (R) tijdens de internationale vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Duitsland in Venlo (2-1). Beeld ANP
Dzsenifer Marozsan (L) en Danielle van de Donk (R) tijdens de internationale vriendschappelijke wedstrijd tussen Nederland en Duitsland in Venlo (2-1).Beeld ANP

De EK-kwalificatie verliep zo eenvoudig voor de ploeg van Sarina Wiegman, dat de bondscoach haar hoop in voorbereiding op de Olympische Spelen vestigde op oefenwedstrijden tegen toplanden. Om haar selectie op die manier zo weerbaar mogelijk te maken, want in een reprise van de WK-finale van 2019 bleek afgelopen november tegen de Verenigde Staten dat er nog een behoorlijke kloof gaapt tussen de winnaars van de zilveren en de gouden medaille. En dat gat willen de voetbalsters dichten op weg naar de Spelen.

Een oefendriekamp met de landen die eerder de handen ineensloegen om het WK van 2027 binnen te hengelen - Duitsland, België en Nederland - werd een nieuwe testcase. De Oranjevrouwen hadden echter niet kunnen bevroeden dat het vorige week tegen België zo makkelijk zou gaan: 1-6.

Indrukwekkende geschiedenis

Daarom werd het oefenduel met Duitsland, nog altijd de nummer twee op de wereldranglijst, van woensdag nog belangrijker. Want hoe zou Oranje zich verhouden tot een ander topteam, waar in 2016 voor het laatst tegen werd gespeeld en in 2000 voor het laatst van werd gewonnen? Een team dat een indrukwekkender geschiedenis heeft, maar dat ‘slechts’ kwartfinalist was bij de laatste twee toernooien waar Wiegman en consorten zo ver kwamen?

Oranje slaagde gisteravond voor de test, tegen een Duitsland dat wel een handvol spelers miste. Door doelpunten van Jackie Groenen (schot na voorzet van Vivianne Miedema) en Daniëlle van de Donk (kopbal in de rebound) werd het 2-1, waar Nederland voor rust nog vaker had kunnen scoren. De Duitsers kregen na rust overigens ook voldoende mogelijkheden.

“Hier mogen we wel trots op zijn,” vond Sherida Spitse. “Dit was een andere tegenstander dan de Verenigde Staten. De Duitsers voetballen nog meer, zijn heel beweeglijk en lopen veel door elkaar heen, waar Amerika fysieker is. Zulke wedstrijden willen we spelen.”

Verrassender en dynamischer

De vrouwen van Oranje hebben zich voorgenomen om verrassender en dynamischer in hun spel te worden. Ook moeten meer spelers een kans krijgen, om elkaar zo scherp mogelijk te houden op weg naar de eerste basisopstelling in Tokio. Afgelopen week speelde Jill Roord bijvoorbeeld als zwervende rechtsbuiten en vielen de positiewisselingen van Daniëlle van de Donk op. Tegen Duitsland wilde Wiegman zien of haar ploeg in staat is om onder grote druk uit te voetballen en veel kansen te creëren. “En dat is op momenten wel echt goed gelukt.”

In april wachten nieuwe oefenwedstrijden. Nog dichter bij de Spelen, nog meer zicht op hoe de Oranjevrouwen zich verhouden tot andere toplanden. Want het is de bedoeling dat die duels geen niemendalletjes worden. Wiegman: “Ik ga wel uit van goede tegenstanders. Daar zijn we mee bezig en dat zit in een afrondende fase.”

Meer over