Plus

Mondkapjes in de Tour? Ach, corona lijkt ver weg

Over het coronavirus gaat het bijna niet meer in de Tour de France. Hoe langer de wedstrijd duurt, hoe meer gemakzucht het overneemt van de voorzichtigheid.

Kick Hommes
Wout Van Aert, met mondkapje, op het podium na zijn overwinning in de zevende etappe. Beeld ANP
Wout Van Aert, met mondkapje, op het podium na zijn overwinning in de zevende etappe.Beeld ANP

Nice stond op rood, toen vorige week de Tour de France van start ging aan de Middellandse Zee. Rood omdat het aantal coronabesmettingen daar snel toenam. Het was de vraag of de Tour Parijs zou halen. Maar de Tour verliet Nice en het coronavirus bleef achter, zo blijkt na een week.

In elk geval in de berichtgeving. Corona is amper meer een onderwerp nu de Tour in gebieden komt waar het grootste gevaar geweken lijkt. “Iedereen is hier voor het wielrennen, niet voor ander nieuws,” zei de persman van de organisatie donderdag op de top van de afgelegen Mont Aigoual.

Ook vanuit de ploegen is geen nieuws meer gemeld. Nog voor de Tour begon, werd een besmetting vastgesteld in het team van Lotto-Soudal. Daarna bleef het stil vanuit het peloton. Dat is niet zo vreemd, omdat maandag pas een nieuwe testronde wordt gehouden. Tussentijds waren de teamdoktoren verantwoordelijk voor de gezondheid van de renners.

De renners hebben vrijwel geen contact met mensen buiten hun eigen team of het peloton. Afstand houden is wel onmogelijk voor fans en vooral journalisten. Daarom is er een rotsvast vertrouwen in het mondkapje. Dat is verplicht langs de route, maar nu ook overal waar de Tour ‘binnen’ is, zoals de perszaal. Wie er een draagt, is veilig en kan ook dichter dan een meter van iemand anders af staan, stelde zelfs de burgemeester van Sisteron, woensdag en donderdag start- en ­finishplaats.

Hoe langer de Tour duurt, hoe meer gemakzucht het overneemt van voorzichtigheid. Op Mont Aigoual was relatief weinig publiek, net zoals er bijna niemand was geweest in het skidorp Orcières-Merlette dinsdag.

Toch nam het aantal toeschouwers zonder mondkapje de afgelopen dagen wel toe. Tom Dumoulin had er veel gezien op weg naar Mont Aigoual. Hij vond het ‘echt niet goed’, zei hij na afloop.“Als ik de virologen moet geloven, is de kans op besmetting tijdens een wielerkoers nihil, maar dat betekent niet dat het dan veilig is. Een toeschouwer hoeft het maar te hebben en flink te hoesten…”

De Tour begeeft zich zaterdag weer in een risicogebied. Maandag worden de renners opnieuw getest. Een belangrijke dag, omdat dan duidelijk wordt of de Tour wel of niet een tweede week in mag.

Door het laconieke omgaan met de regels en de grootte van de Tourkaravaan lijkt het onvermijdelijk dat er coronagevallen zullen zijn. Zeker omdat de bubbel nooit ­helemaal gesloten is gebleven. Donderdag konden journalisten eenvoudig door de paddock heen lopen, een gebied dat normaal gesproken voor hen ten strengste verboden is.

De renners houden zich ondertussen wel aan hun protocollen. Na de finish worden steevast mondkapjes uitgedeeld door de verzorgers, zeker aan hen die interviews moeten geven.

Meer over