PlusAchtergrond

Mollema droomt van meer: ‘Drie grote rondes in één jaar’

Bauke Mollema bekroonde de Giro, zijn beste ronde ooit, met de vijfde plaats. Dat het grote publiek anno 2019 daarvoor niet meer op de banken staat, deert hem niet. Mollema is uiterst tevreden over zijn prestatie.

Daan Hakkenberg

Krom als een oude man stapt hij van zijn fiets. De laatste 194 kilometers door de Dolomieten hebben het lichaam van Bauke Mollema (32) zaterdag gepijnigd en hij ploft neer op een klapstoeltje. Armen wijd, benen languit, hoofd in de nek.

Zondag opnieuw, net als de afgelopen drie weken, heeft Mollema zichzelf overtroffen. Hier boven op de Monte Avena weet hij het zeker: hij gaat vijfde worden in de Giro.

Om hem heen is het een typerende Girochaos. Richard Carapaz was eens te meer de sterkste bergop, heeft zich verzekerd van de eindzege en is vanaf nu een van de grootste sportlegendes van Ecuador. Hij is in een innige omhelzing verwikkeld met zijn luxeknecht Mikel Landa. Vincenzo Nibali toont zijn vriendelijke kant en feliciteert de Girowinaar.

Het zal allemaal wel. Mollema geniet vooral van zichzelf. Het wiebelige klapstoeltje voelt als een zetel. Een kwartier later zit hij er nog en geniet hij met een brede lach van een broodje. “Mijn beste grote ronde ooit.” En dat zegt wat, want hij reed veertien keer de Giro, Tour of Vuelta uit en is zo de meest ervaren Nederlandse ronderenner van zijn generatie. Dit is de zesde keer dat hij in de top 10 van een grote ronde finisht en hij won al een rit in de Vuelta (2013) en de Tour (2017).

Voldoening

“Deze vijfde plek is me heel veel waard. Ook omdat het een van de best bezette rondes van de laatste jaren is. Dit niveau heb ik lang niet meer gehaald. Ik ben een keer vierde geweest in de Vuelta, in 2011, maar dat was bijna een ander wielerleven.”

Dat Nederland anno 2019 niet massaal op de banken staat voor deze vijfde plek? Mollema heeft er maling aan. Hij heeft momenten gekend dat hij wél het middelpunt van de belangstelling was. Voor het Dumoulintijdperk was Mollema de wielerhoop van Nederland in grote rondes.

Andere Nederlandse klassementsrenners voelen soms lichte afgunst bij de prestaties van Tom Dumoulin, die hen de afgelopen jaren allemaal heeft overschaduwd. Mollema niet.

“Het is misschien wel wat ontspannener dat de media en de wielerwereld zich wat meer op Tom concentreren. De aandacht is al een paar jaar wat minder en dat maakt mij niet zoveel uit. Daarvoor fiets ik niet. Ik fiets voor de voldoening die ik er zelf uit haal. Ergens naartoe werken, het maximale uit mijn lichaam halen en de mentale voorbereiding. Dat is deze Giro perfect gegaan.”

Natuurlijk droomt hij nog altijd van een podiumplek. “Want als ik dit niveau kan halen, ga ik zeker nog een paar keer voor het klassement.”

En hij heeft nog wel meer wielerdromen. Boven op Monte Avena laat hij zijn gedachten de vrije loop. “Ik wil een keer alle drie de grote rondes in één jaar rijden. En een etappe winnen in de Giro, om zo in alle grote rondes een rit te hebben gewonnen. En de Ronde van Vlaanderen een keertje rijden, misschien over drie of vier jaar. Ik kan goed positioneren en wringen, al zal ik die klimmetjes een keer goed moeten verkennen.”

Dat is allemaal voor later. Nu kijkt Mollema boven op Monte Avena nog eens om zich heen en geniet. Zo vaak moest hij zich verdedigen: waarom bleef hij maar voor het klassement gaan? Maar deze vijfde plek is het beste – en het zoveelste – bewijs dat hij het nog kan.

Haga wint tijdrit

De tranen bleven maar komen bij Chad Haga, na de afsluitende Girotijdrit in Verona. Het was volkomen logisch voor wie de 30-jarige Amerikaan kent. Omdat hij nog nooit een koers won als prof.

En omdat hij met zijn zege de Giro redde voor zijn Sunwebploeg, die al zo snel kopman Tom Dumoulin verloor na een valpartij. Maar meer nog omdat Haga onderweg in de tijdrit aan zijn vader dacht, die in 2016 overleed. En tot slot omdat hij in datzelfde jaar zwaargewond raakte.

Op trainingskamp in Spanje werden zes renners van de ploeg aangereden door een automobilist. Haga was er het slechtst aan toe, de littekens in zijn hals en gezicht zijn een blijvende herinnering. Op de meet hield hij gisteren vier seconden over op de Belg Victor Campenaerts. Nibali eindigde als negende op 23 seconden, nog voor Roglic, die 26 seconden toegaf.

Meer over