Molenaar weet dat hij perfect in het profiel past

De nummer 15 van Lucky Ajax trekt het shirt eens recht. Hij heeft de eerste helft op de bank gezeten en in de tweede helft gaat het gebeuren. De broek zit iets strakker dan vroeger en in plaats van voetbalschoenen draagt hij kunstgrasschoenen. Bij een voorsprong van 8-0 komt Keje Molenaar erin.

Echt veel aan de bal komen doet de controlerende middenvelder niet meer. We turven nog geen vijf balcontacten, maar daarvoor zijn de gloriejaren misschien ook iets te lang geleden.

''Ik word in september vijfig,'' zegt de man die bij Volendam (1977-1980, 1984-1985), Ajax (1980-1984) en Feyenoord (1985-1989) speelde. ''Tot mijn 45ste kon ik nog aardig mee bij Lucky Ajax, maar sindsdien ging elk jaar hard achteruit. De broers De Boer, Wim Jonk en veertigers als Bryan Roy en Michel Kreek zijn frisser dan ik. Dit gaat trouwens op voor al mijn leeftijdgenoten, behalve voor Simon Tahamata, die ook op zijn 52ste nog steeds soepel en snel is. Nog altijd een genot om naar te kijken, die kleine. Ik heb het vele voetballen van vroeger inmiddels verruild voor fietsen en hardlopen.

Molenaar speelt echter al jaren bij Lucky Ajax en hij is de gedoodverfde kandidaat om als algemeen directeur terug te keren bij de Amsterdamse club. Hoewel niet alle conclusies van het rapport van voorzitter Uri Coronel strikt worden opgevolgd, ligt het in de lijn der verwachtingen dat Ajax een algemeen directeur zal benoemen die thuis is in de voetbalwereld om het boegbeeld te worden van de club - precies zoals het rapport adviseert.

Of Ajax hem vraagt voor de functie, is nog niet zeker. Hij heeft het rapport van de commissie Coronel 'een paar keer' gelezen en hij kan zich volledig vinden in de nieuwe koers, waarin Marco van Basten als absolute voetbalbaas jaren moet aanblijven en de algemeen directeur het gezicht wordt van de club.

''De weg die het nieuwe bestuur is ingeslagen, is de goede weg,'' zegt Molenaar. ''Het moet om voetbal gaan bij Ajax. Als de nieuwe hoofdsponsor het belangrijk vindt zich in China te tonen, zul je daar als club in moeten meegaan, maar het allerbelangrijkste is dat je zondagmiddag om kwart over vier gewoon drie punten in de tas hebt.

''Je voelt dat het weer bruist binnen Ajax,'' zegt Molenaar over de golf van vernieuwingen die de club heeft overspoeld. Wellicht dat hij daar straks ook deel van uitmaakt. Het contract van interim-directeur Henri van der Aat loopt komende herfst af en Molenaar past uitstekend in de profielschets. ''Je hoeft geen atoomsplitser te zijn om dat vast te stellen.'' En over de kans dat hij ja zegt tegen Ajax, zegt Molenaar schoorvoetend dat niets is uitgesloten.

In zijn bijna twintigjarige loopbaan als advocaat heeft Molenaar zich gespecialiseerd in het arbeids-, contracten- en sportrecht. Een vakgebied dat hem naar eigen zeggen goed van pas kan komen als algemeen directeur van Ajax.

Maar vooralsnog is Molenaar gewoon nog speler van Lucky Ajax die opdraaft wanneer andere, jongere oud-spelers verhinderd zijn. Sjaak Swart heeft hem de volgende speeldatum al laten weten. ''Op 16 augustus moet ik weer aantreden,'' zegt de nabij Amsterdam woon-achtige Molenaar. ''We spelen volgens Sjaak ergens bij mij in de buurt. Op mijn vraag waar dat dan is, liet Sjaak weten 'net over de Afsluitdijk'. Altijd leuk. Sjaak doet zelf ook weer mee. Hij is al zeventig. Daar houd ik me dan maar aan vast. (JOP VAN KEMPEN)

Keje Molenaar in 1990 bij voetbalclub SVV (Schiedamse Voetbal Vereniging). Molenaar is de gedoodverfde kandidaat om als algemeen directeur terug te keren bij Ajax. Foto ANP Beeld
Keje Molenaar in 1990 bij voetbalclub SVV (Schiedamse Voetbal Vereniging). Molenaar is de gedoodverfde kandidaat om als algemeen directeur terug te keren bij Ajax. Foto ANP
Meer over