Moet Jeroen Blijlevens nu weg bij Belkin?

Jeroen Blijlevens gebruikte doping in de Tour de France van 1998. Dat staat in een rapport van een Franse senaatscommissie over de 'Tour du dopage' dat gisteren werd gepubliceerd. Maar onlangs ondertekende de huidig ploegleider bij Belkin nog een verklaring dat hij tijdens zijn carrière nooit had gebruikt.

Redactie
Jeroen Blijlevens tijdens de Tour de France van 2000. Beeld anp
Jeroen Blijlevens tijdens de Tour de France van 2000.Beeld anp

In april van dit jaar lieten de drie Nederlandse profploegen - Belkin (toen nog Blanco), Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano) - al hun werknemers een vragenlijst beantwoorden over dopinggebruik. De drie ploegen en de wielerunie besloten tot een gezamenlijke aanpak met een gelimiteerde strafmaat. Bij een bekentenis zou een werknemer een half jaar geschorst worden.

Alleen Grischa Niermann, in dienst van wielerunie KNWU, en Rudi Kemna, ploegleider bij Argos-Shimano, bekenden toen doping te hebben gebruikt tijdens hun carrière. Beiden kregen dan ook de afgesproken sanctie opgelegd.

Jeroen Blijlevens, tijdens zijn carrière als renner actief voor onder anderen TVM en Domo-Farm Frites, was tijdens het tekenen van die verklaring al in dienst van de Belkin-ploeg, maar ontkende kennelijk doping te hebben gebruikt. De strafmaat die zou staan op het liegen over het gebruik van doping is ontslag, zo spraken de drie Nederlandse ploegen in april af.

Belkin bevestigde gisteren dat Blijlevens op de lijst van gebruikers uit 1998 staat, maar tot onmiddellijk ontslag van de ex-sprinter leidde dat vooralsnog niet. Wel zei Belkin 'op korte termijn' met Blijlevens in gesprek te gaan. Over mogelijke consequenties wilde de ploeg nog niet ingaan. Ook Blijlevens zelf wilde gisteren nog niet reageren.

Meer over