Modale oefenzege hockeyers

AMSTELVEEN - De Nederlandse hockeyers hebben dinsdagavond in Amstelveen een modale oefenzege op Ierland behaald.Oranje nam genoegen met 3-0 tegen het team dat op de negentiende plaats staat van de wereldranglijst en internationaal geen enkele rol van betekenis speelt. Wouter Jolie, Roderick Weusthof en Timme Hoyng scoorden voor de thuisploeg.

Voor Nederland was het dit jaar alweer de achtste oefeninterland. Twee maanden geleden speelde Oranje zeven duels tijdens een stage van drie weken in Nieuw-Zeeland en Australië. Van dat laatste land wist Oranje in vier wedstrijden niet te winnen, tegen Nieuw-Zeeland zegevierde de ploeg van bondscoach Roelant Oltmans twee keer in drie duels.

Bij Oranje ontbraken dinsdagavond nogal wat spelers. Teun de Nooijer, Laurence Docherty (beiden ziek), Thomas Boerma, Ronald Brouwer (beiden licht geblesseerd), Sander van der Weide (niet opgeroepen), Taeke Taekema, Karel Klaver en Jesse Mahieu waren bij Pinoké niet van de partij. Het laatste drietal is nog niet topfit en daardoor evenmin in topvorm, maar is al wel weer actief op clubniveau.

Strafcornerspecialist Taekema sluit komende maand na Pasen waarschijnlijk weer aan bij Oranje. De centrale verdediger maakte in het afgelopen weekeinde eindelijk zijn rentree bij Amsterdam na een lange absentie door een slepende voetblessure, een kwaal waarvan hij vorig jaar bij het mislukte wereldkampioenschap in Duitsland (zevende) ook al last had.

''Taeke heeft nog een lange weg te gaan'', liet Oltmans weten. ''Het is mooi dat hij bij zijn club nu weer aan spelen toe komt. Maar hij moet nog veel ritme en kracht opdoen. Pas als hij de intensieve trainingen weer volledig aan kan, keert hij terug bij Oranje. Dat is op z'n vroegst na Pasen, maar misschien ook nog wel twee of drie weken later.''

Voor Klaver (knie) en Mahieu (rug) is het perspectief bij Oranje minder groot. Het duo zal Oltmans de komende maanden in de competitie en de play-offs moeten overtuigen, vooral van hun fitheid. Ook routinier Van der Weide behoort niet meer tot de vaste keus van Oltmans, die voorlopig de voorkeur geeft aan jeugdige nieuwkomers als Wouter Jolie (21), Roderik Huber (21) en Constantijn Jonker (19).

Oranje oefent op 4 april tegen België bij MEP in Boxtel. Daarna volgen ondermeer een testserie in eigen land tegen Zuid-Korea (begin juni) en een trainingsstage in Peking (juli). Daarna liggen bij het Europees kampioenschap in Manchester (eind augustus) voor de eerste drie ploegen olympische tickets klaar. (ANP)

© Het Parool, 21-03-2007

Meer over