PlusNieuws

Met nieuwe pakken denkt TeamNL in Peking nog sneller te schaatsen

De schaatspakken die de Nederlandse langebaanschaatsers komende maand dragen bij de Olympische Spelen, zorgen ervoor dat de luchtweerstand afneemt. Dat komt door een dubbele laag stof op het onderbeen, zo meldt schaatsbond KNSB.

Het Parool
Kjeld Nuis, Antoinette de Jong en Sven Kramer in de gloednieuwe schaatspakken waarmee TeamNL in Peking aan de start verschijnt. Beeld Stephan Tellier
Kjeld Nuis, Antoinette de Jong en Sven Kramer in de gloednieuwe schaatspakken waarmee TeamNL in Peking aan de start verschijnt.Beeld Stephan Tellier

De nieuwe pakken ontwikkelde de KNSB samen met de TU Delft en fabrikant Sportconfex/Fila. “We zijn trots op de ontwikkeling van deze pakken,” zegt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond. “Met de innovaties die erin zitten, hebben onze rijders net weer een streepje voor op de concurrentie. Daarnaast is de uitstraling van de pakken geweldig, zeer professioneel en krachtig.”

Sinds mei 2019 is aan de nieuwste outfits gewerkt, onder meer door tests in windtunnels. De kleur blauw op de nieuwe pakken is een stuk donkerder dan bij de vorige Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De sporters hebben de pakken inmiddels thuis. De komende weken, richting de Spelen, kunnen de schaatsers proefrijden en nog kleine zaken laten aanpassen. “We hebben enkele opties die voor meer aerodynamica zorgen, maar zo’n pak moet natuurlijk wel comfortabel zitten,” zegt Sander van Ginkel van de KNSB.

Lara van Ruijven

Ook de shorttrackers hebben nieuwe pakken voor hun olympische wedstrijden. De nieuwe outfits moeten zorgen voor meer veiligheid. De shorttrackers dragen nu geheel snijvaste onderpakken, waar ze een rubberen wedstrijdtenue overheen aantrekken.

De KNSB heeft van de internationale schaatsbond ISU en het Internationaal Olympisch Comité toestemming gekregen om op de linkermouw van de olympische pakken een panterhartje af te beelden. Dat is een eerbetoon aan de in 2020 overleden Nederlandse shorttrackster Lara van Ruijven. Zij stierf aan een onverwachte storing in haar immuunsysteem.

Meer over