PlusQuarantraining

Merel van Dongen: ‘Je wilt gewoon even op doel schieten’

Merel van Dongen. Voetbalster uit Amsterdam, 27 jaar. Speelt in Spanje bij Real Betis. In 2017 won ze met het Nederlands elftal het EK en in 2019 zilver op het WK.  Beeld Getty Images
Merel van Dongen. Voetbalster uit Amsterdam, 27 jaar. Speelt in Spanje bij Real Betis. In 2017 won ze met het Nederlands elftal het EK en in 2019 zilver op het WK.Beeld Getty Images

Corona houdt voorlopig de sporthal dicht, het zwembad, de wielerbaan en het hockeyveld. Niemand weet hoe lang. Hoe blijf je onder deze omstandigheden in conditie en hoe bereid je je voor op een belangrijk toernooi – als dat er al komt?

Annemarie Postma

In een paar dagen tijd moest voetbalster Merel van Dongen omschakelen van een leven in vrijheid naar een leven waarin ze opgesloten zit in haar eigen huis. “Je komt ineens in een heel ander ritme. Je hoeft nergens naartoe, hebt nooit meer haast en ik heb nu al moeite om bij te houden welke dag het is.”

De speelster van Real Betis woont in Sevilla, samen met haar vriendin en teamgenoot Ana Romero. Sinds vorige week maandag geldt in Spanje de noodtoestand, wat betekent dat inwoners alleen naar buiten mogen als het echt nodig is, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de apotheek of supermarkt.

“Ik ben zo eigenwijs dat ik dacht alsnog te kunnen gaan hardlopen,” zegt Van Dongen, “maar er lopen overal mensen van de politie en het leger. Ze kunnen je naar huis sturen of een boete van 600 euro opleggen.”

Om toch fit te blijven hebben alle speelsters van Real Betis een schema gekregen met oefeningen aangepast op het eigen lichaamsgewicht. Elastieken, gewichten en yogamatten dienen als hulpmiddelen. Elke ochtend werken Van Dongen en Romero zich in de woonkamer een uur in het zweet.

“Het scheelt dat we met z’n tweeën zijn, dan kun je minder de kantjes ervan af lopen, vandaag had ik zelfs spierpijn.” Over kracht maakt de verdediger zich dan ook geen zorgen, over haar conditie wel. “Je voelt het gewoon wegglippen.” Om meer bewegingsvrijheid te hebben gaan ze soms stiekem naar het huis van haar schoonouders, die een groot dakterras hebben. Maar het gemis van de bal is bijna ondraaglijk. “Je wilt gewoon even lekker op doel kunnen schieten.”

Op 22 juli speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen – althans, als de Spelen niet worden uitgesteld. Voor bijna alle Oranjespeelsters geldt dat zij niet meer in groepsverband kunnen trainen.

“Als ik dan kijk naar de Australische speelsters die wél mogen trainen, geeft me dat een ongemakkelijk gevoel. Ik heb er zeker nog vertrouwen in, maar dan moet er wel snel wat veranderen, willen we voldoende voorbereid zijn.”

Tot die tijd is het behelpen. Om toch buiten te kunnen rennen, leent ze af en toe de hond van haar schoon­ouders, Lola. “Ze heeft me al twee keer gebeten, maar dat neem ik nu maar op de koop toe.”

Meer over