PlusInterview

Merel van Dongen: ‘Ik werd echt gek van de complete lockdown’

Ze heeft haar toptransfer te pakken. Merel van Dongen (27) verruilt Real Betis voor grootmacht Atlético Madrid en kan niet wachten tot het nieuwe seizoen begint.

Daniel Dwarswaard
Merel van Dongen in het Wanda Metropolitano Stadion. Beeld Atletico Madrid
Merel van Dongen in het Wanda Metropolitano Stadion.Beeld Atletico Madrid

Welgeteld zes dagen duurde de zomervakantie van Merel van Dongen. Aan een strandje niet ver van haar appartement in Sevilla. Nét voor de tijd dat Spanjaarden weer vrij door hun land mochten reizen. Dus werd het een mini-vakantie in een kustplaatsje in de eigen provincie, dat mocht dan weer wel.

Zes dagen, het is niet veel. Maar toch genoeg. Althans: voor haar lichaam wellicht niet, voor haar geest wel. In haar hoofd is Van Dongen, een van de uithangborden van Oranje, namelijk juíst helemaal klaar voor een nieuw voetbalseizoen. Bij een internationale topclub, Atlético Madrid. Na twee jaar Real Betis betekent het een stap hogerop.

Apathisch

Tot voor kort zat ze vast in haar appartement in Sevilla, dik tweeënhalve maand. “De muren kwamen op me af. Ik heb alleen mijn eigen huis gezien en de schappen van de Mercadona. Ik werd er apathisch van. Juist omdat ik zo opgesloten zat, kon ik me ook niet tot andere dingen zetten. Ja, ik heb elke dag getraind. Maar studeren? Doe ik normaal graag en ik had natuurlijk genoeg tijd, maar het lukte niet.”

“Hier was echt een complete lockdown, hè. Dan zag ik dat er in Nederland eigenlijk best veel mogelijk was… Dat was pittig. Ik houd van goede gesprekken aan de eettafel bij vrienden. Het kon allemaal niet. Ik werd echt gek.”

Maar Van Dongen heeft inmiddels weer een fijn, zenuwachtig gevoel in haar buik. Ze heeft een tweejarig contract getekend bij Atlético, de kampioen van Spanje in 2017, 2018 en 2019. Haar nieuwe stek in een voorstadje van Madrid is het oude huis van Oranje-ploeggenote Sari van Veenendaal, die Atlético verruilt voor PSV.

Van Dongen werd al rondgeleid op het hypermoderne trainingscomplex en in het machtige Wanda Metropolitano Stadion, waar de mannen van Atlético spelen. De middenvelder voelde in alles: ja, ik ben nu in de top terechtgekomen.

Ze is nu 27, het is het seizoen voor de Olympische Spelen in Japan. Een jaar later is het EK in Engeland en daarna volgt in 2024 nog het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. “Ik wist dat er een punt in mijn loopbaan zou komen dat ik deze stap kon maken. Champions League spelen en die volgend jaar proberen te winnen. De timing is perfect voor mij. Ik verlaat Betis en dat doet pijn. Ik heb me daar heerlijk gevoeld. Maar professioneel gezien moet ik dit zeker doen.”

Saillant: haar vriendin en oud-speelster Ana Romero is bij Betis verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie. “Daar hebben we wel om gelachen. ‘Zelfs je eigen vriendin heb je nog niet vast kunnen leggen,’ hoorde ze dan. Maar serieus: zij snapt deze stap ook.”

“Ana gaat met mij mee naar Madrid. Nu heeft ze het druk met de samenstelling van de selectie, maar na deze drukke maand komt ze naar Madrid. Op afstand werken gaat ook goed, zo hebben we in deze coronaperiode gezien. Daar hebben ze in Spanje een mooi woord voor: teletrabajo.”

Meer over