Meeste goud op conto van coach Wouda

Inge Dekker: wedergeboorte in Istanboel. Foto EPA/Tolga Bozoglu Beeld
Inge Dekker: wedergeboorte in Istanboel. Foto EPA/Tolga Bozoglu

ISTANBOEL - Hinkelien Schreuder en Inge Dekker waren samen goed voor acht van de tien gouden medailles van Nederland op de Europese kampioenschappen kortebaan in Istanboel. Die acht medailles komen ook op het conto van hun coach Marcel Wouda.

Dekker won zondag op de laatste dag van de EK kortebaan goud op de 100 meter vlinderslag in een nieuw Nederlands record (55.74). Schreuder volgde later op de middag met goud op 50 meter vrij in een tijd (23.32) die slechts zevenhonderdste van een seconde verwijderd bleef van het wereldrecord van Marleen Veldhuis.

Daar baalde Schreuder maar een beetje van. ''Ik voelde vanochtend al dat mijn lichaam vermoeid was na zo'n paar dagen racen, dus ik dacht kijken wat eruit komt. Ik zat er heel dicht tegenaan, maar het is mijn snelste tijd ooit in elk geval. Het was een geweldig toernooi voor mij en voor de hele Nederlandse ploeg. Het went nooit om als eerste te eindigen, dat is altijd mooi.''

Schreuder zwemt al sinds 2007 onder Marcel Wouda en boekte vooral dit najaar veel succes in het wereldbekercircuit op de kortebaan. Ze veroverde onder andere het wereldrecord op de 100 meter wisselslag. In september stapte ook Dekker over naar de groep van Wouda bij Nationaal Zweminstituut Eindhoven.

Dekker beleefde in Istanboel haar wedergeboorte. Weg was het meisje dat het in individuele finales telkens verloor van haar faalangst. Ze schreef drie individuele afstanden op haar naam en - maar dat is ze wel gewend - veroverde ook nog twee gouden plakken op de estafette. Je zou denken dat ze daarmee de succesvolste zwemmer van de Nederlandse equipe in Turkije zou zijn, maar Schreuder presteerde precies hetzelfde. Ze deelden zelfs het goud en een nieuw Nederlands record op de vlinderslag.

Er was meer succes voor coach Wouda. Ook zijn pupillen Bastiaan Tamminga, Joeri Verlinden en Job Kienhuis verbeterden in Istanboel verschillende persoonlijke records. Leuk detail: Kienhuis zwom op weg naar een nieuw nationale record op de 1500 vrij ook het Nederlandse record op de 800 meter uit de boeken dat al dertien jaar op naam stond van Wouda.

Wat Wouda voor heeft op zijn collega's bij de nationale zweminstituten Jacco Verhaeren en Martin Truijens is tien jaar ervaring als zwemmer op internationaal topniveau. Zijn pupillen weten dat hij precies begrijpt wat zij meemaken. Vooral Dekker profiteert van Wouda's ervaringen als zwemmer, ook hij worstelde lang met de druk om te presteren en kwam pas relatief laat tot echt grote successen. ''Zonder Marcel was het niet gelukt,'' zei Dekker in Istanboel.

Wouda zelf is de laatste die op zijn eigen rol in het succes van zijn zwemsters zou wijzen. ''Deze zwemmers zijn zulke exceptionele talenten. Zij doen het en ik ben meer een middel om er te komen.''

''Ik ben hartstikke trots op ze en ben blij dat mijn programma goed uitpakt, maar Hinkelien is gewoon een geweldige kortebaanspecialist. En Inge heeft drie jaar bij Jacco gezeten en daar een geweldige basis opgebouwd. Het is niet zo dat haar succes opeens mijn verdienste is, dat is de verdienste van het Nederlandse zwemmen. We hebben een geweldige structuur staan waarin wij als coaches onszelf kunnen zijn en ons eigen ding kunnen doen, maar waarin er ook uitstekend wordt samengewerkt door de coaches onderling. Dat is de gemeenschappelijke deler waar deze successen op gebaseerd zijn.'' (NOOR TONKENS)

Meer over