McDowell boekt historische zege op US Open

PEBBLE BEACH - De Noord-Ierse golfer Graeme McDowell heeft zondag (lokale tijd) geschiedenis geschreven door de US Open te winnen. Het was de eerste keer in veertig jaar tijd dat een Europeaan zegevierde op het majortoernooi in Pebble Beach in de staat Californië.

Tijdens de 110e editie van de US Open had McDowell 284 slagen nodig, één minder dan de nummer twee van het eindklassement, de Fransman Gregory Havret. Diens prestatie was ook zeer opmerkelijk, aangezien Havret (nummer 391 op de wereldranglijst) zich via het kwalificatietoernooi plaatste voor de US Open, het tweede majorevenement van het jaar.

''Hier heb ik mijn hele leven van gedroomd'', zei een dolblije McDowell in een reactie op zijn overwinning. ''Ik kan niet beschrijven hoe ik me nu voel. Het is verbazingwekkend.'' De laatste keer dat een Europese golfer het prestigieuze toernooi won, was in 1970. Destijds zegevierde de Brit Tony Jacklin.

Anno 2010 was er eindelijk weer succes voor Europa. Achter McDowell en Havret eindigde de Zuid-Afrikaan Ernie Els met 286 slagen als derde op de zeer lastige baan. De Amerikaanse topfavorieten Tiger Woods en Phil Mickelson deelden de vierde plaats met 287 slagen. (ANP)

Meer over