Nieuws

Mathieu van der Poel verbaast het peloton met een ijzersterk optreden

Zijn planning werd door een coronageval bij de ploeg overhoop gegooid. Toch is Mathieu van der Poel klaar voor zijn grote doelen van dit voorjaar. Hij verbaasde in Kuurne-Brussel-Kuurne het peloton met een ijzersterk optreden, dat net niet tot de overwinning leidde.

Het Parool
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Zijn eerste commentaar: “Het was een aangename kennismaking met deze koers. Ik heb me wel geamuseerd.” Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Op 87 kilometer van de finish demarreerde Van der Poel en hij reed samen met Jhonatan Narváez uit Ecuador minuten dicht op de eerste kopgroep. De poging strandde pas op 1,7 kilometer van de streep. Ook na alles wat Van der Poel al heeft laten zien, blijft hij nog verbazen.

Natuurlijk had hij bij zijn debuut in ‘Kuurne’ graag gewonnen. “Het kan niet altijd op zijn plaats vallen, hè? Ik denk dat het wel een aardige poging was.” Van der Poel is vooral tevreden dat hij zich klaar voelt voor de grote doelen van dit voorjaar. Allereerst komende zaterdag op de Toscaanse grindwegen in Strade Bianche. Twee weken later in Milaan-Sanremo. In april als titelverdediger in de Ronde van Vlaanderen en daarna zijn lang verwachte entree in Parijs-Roubaix.

Coronaperikelen

Van der Poel heeft de kasseienwedstrijd Le Samyn van morgen nog toegevoegd aan zijn programma. Vorige week viel zijn planning in het water, toen een staflid van zijn ploeg Alpecin-Fenix positief testte op corona in de UAE Tour. Na de eerste gewonnen etappe moest hij daardoor gedwongen uit koers. Vorig jaar zaten renners weken vast in de Emiraten toen corona rondwaarde.

“Ik ben vooral blij dat we nu snel naar huis konden. Daardoor heb ik vrij snel de juiste focus weer gevonden. Ik heb de gemiste kilometers niet gecompenseerd. Heb wel twee lange trainingen gedaan, maar niets extreem.”

Dus maakte Van der Poel er tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne, die hij verkoos boven de Omloop van zaterdag, maar een zware training ín de wedstrijd van. “De beste manier om mezelf klaar te stomen. Ik had het echt weer naar mijn zin. Met Le Samyn er nog bij is dit wel voldoende om af te reizen naar Italië. Vorig jaar was ik daar tijdens de Strade en Milaan-Sanremo niet goed. Ik had de coronaperiode zonder koersen toen niet goed verteerd. Nu voel ik me zo vlak na een druk seizoen veldrijden weer als andere jaren: goed. Ik heb meteen de goede flow te pakken.’’

Dat blijkt. Want Mads Pedersen had dan weliswaar gewonnen, na afloop ging het alleen over Van der Poel. Oliver Naesen, renner van AG2R, beschreef het gevoel in Kuurne het beste. “Hij laat ons allen weer versteld staan. Het gaat allemaal zo speels en naturel. Ik wil natuurlijk zelf winnen, maar als liefhebber van de koers kan ik er wel van genieten. Ik had liever gehad dat Mathieu won in plaats van deze sprint met een grote groep. Ach, zeges zal hij nog genoeg halen. Dat zal niet van deze Kuurne-Brussel-Kuurne afhangen.”

Van der Breggen begint afscheidsjaar met zege in Omloop

Wielrenster Anna van der Breggen is haar laatste seizoen begonnen met een mooie overwinning. De regerend wereldkampioene zegevierde in de Omloop Het Nieuwsblad, ook bij de vrouwen de openingskoers van het jaar. De 30-jarige Van der Breggen reed op 14 kilometer van de finish in de beklimming van de Bosberg weg van haar medevluchters en soleerde naar de zege in aankomstplaats Ninove. Bij de mannen won de Italiaan Davide Ballerini de eindsprint van een omvangrijke kopgroep.

Meer over