Maradona verrassende bondscoach Argentinië

BUENOS AIRES - Diego Armando Maradona is, twee dagen voor zijn 48-ste verjaardag, volkomen onverwachts tot bondscoach benoemd van Argentinië. Hij volgt daarmee Alfio Basile op, die twee weken geleden ontslag nam na de nederlaag (1-0) tegen Chili.

Het nieuws sloeg in Argentinië in als een bom. Maandag had de voorzitter van de Argentijnse voetbalfederatie, Julio Grondona, nog laten weten geen haast te hebben met de benoeming. De eerste officiële wedstrijd voor Argentinië in de Zuid-Amerikaanse kwalificatieronde voor het WK van 2010 is pas eind maart.

Maar zodra Maradona dinsdag voet zette op Argentijnse bodem, hij had in Georgië een potje zaalvoetbal gespeeld, ging hij om tafel met Grondona en even later werd bekend gemaakt dat hij zijn land naar het WK van Zuid-Afrika (2010) moet brengen.

Als manager heeft Maradona gekozen voor een oude bekende: Carlos Bilardo. Onder hem werd Argentinië in 1986 wereldkampioen. Tegenwoordig is Bilardo staatssecretaris sportzaken voor de provincie Buenos Aires en radiocommentator. Over de rest van zijn begeleidingsstaf moest Maradona nog nadenken, zo liet hij weten.

De keuze voor Maradona is een volslagen verrassing. De dag nadat Basile had aangekondigd op te stappen, maakte El Diez weliswaar zelf zijn kandidatuur bekend. Maar vanwege de grote twijfels over zijn leiderschapscapaciteiten en emotionele stabiliteit leek 'Pluisje' geen serieuze kans te maken.

Dinsdagmiddag bleek dat hij zijn concurrenten (Sergio Batista, de coach van het gouden olympische elftal, en Carlos Bianchi, de voormalige succescoach van Boca Juniors) de loef had afgestoken. Maradona maakte dat zelf bekend op de radio. Zijn officiële presentatie is overmorgen. (GPD)

undefined

Maradona is de nieuwe bondscoach van Argentinië, maakte hij zelf bekend. Foto EPA Beeld
Maradona is de nieuwe bondscoach van Argentinië, maakte hij zelf bekend. Foto EPA
Diego Maradona in januari 2000 in een kuuroord op Havana. 'Pluisje' kampte jarenlang met een drugsverslaving. Foto AP/Jorge Rey Beeld
Diego Maradona in januari 2000 in een kuuroord op Havana. 'Pluisje' kampte jarenlang met een drugsverslaving. Foto AP/Jorge Rey
Meer over